Ga naar de inhoud
In Opsporing Verzocht

Beelden gedeeld van relschoppers bij sinterklaasintocht Staphorst

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht zijn beelden getoond van drie relschoppers die zich misdroegen tijdens de intocht van Sinterklaas in Staphorst. Antizwartepietdemonstranten en waarnemers van Amnesty werden bij de afrit van de snelweg A28 tegengehouden en belaagd.

Een grote groep hield op 19 november de auto's tegen, om zo te voorkomen dat de inzittenden naar de intocht konden gaan. Ze werden met eieren bekogeld, er werden spullen uit de auto getrokken en de wagens werden heen en weer geschud en vernield. De politie spreekt van ernstige bedreiging en intimidatie.

Eén verdachte herkend

Op social media circuleerden veel filmpjes van de wantoestanden. De politie bekijkt die en deelde vorige week onherkenbaar gemaakte beelden van vier verdachten in het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost.

Eén man werd herkend en van hem weet de politie nu wie hij is. Van de andere drie werden vanavond in Opsporing Verzocht herkenbare beelden gedeeld, in de hoop dat kijkers de geschminkte relschoppers alsnog herkennen. 

Politie
Lees ook:
Politie begint onderzoek naar eigen optreden bij ongeregeldheden Staphorst

De politie laat weten nog altijd druk in de weer te zijn met het analyseren van alle beelden. Mogelijk worden later van nog meer relschoppers foto's verspreid. 

'Agenten keken toe'

Er klonk na de ongeregeldheden forse kritiek op de politie, omdat agenten zouden hebben toegekeken terwijl auto's op de korrel werden genomen. Aan de Volkskrant liet de politie eerder weten, dat de agenten meteen versterking opriepen van de Mobiele Eenheid (ME).

Die zou gehinderd zijn door 'blokkades van bijvoorbeeld tractoren'.

Bekijk ook: Demonstranten opgewacht met eieren en vuurwerk

00:28

Er lopen verschillende onderzoeken, onder meer van het Openbaar Ministerie. De gemeente heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd, en de politie zei eerder al haar eigen optreden kritisch te onderzoeken.

Angstige momenten

"Vaststaat dat enkele demonstranten en de waarnemers van Amnesty angstige momenten hebben moeten doorstaan en ze hebben dan ook absoluut recht op meer duidelijkheid over ons optreden bij het aangekondigde protest van KOZP."

Amnesty International deed aangifte van bedreiging en vernieling.