Ga naar de inhoud
Varianten BQ.1 en XBB

Aantal nieuwe coronagevallen daalt nog maar langzaam

Ruim 5000 positieve tests afgelopen week Beeld © ANP

Het aantal positieve coronatests daalt steeds langzamer. De afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5155 besmettingen. Dat is 4,8 procent minder dan de week ervoor, de langzaamste daling in zes weken tijd.

Gemiddeld kwamen er in de afgelopen week 736 nieuwe gevallen per dag aan het licht.

Tussen gisterochtend en vanochtend kwamen er 1046 nieuwe coronagevallen bij. Voor het eerst in twee weken kwam dat aantal boven de duizend uit. Amsterdam telde 57 nieuwe gevallen. Daarna volgen Rotterdam (41), Den Haag (40), Utrecht (28) en Apeldoorn (19).

Ook daling ziekenhuisopnames stagneert

Zoals altijd wordt bij de cijfers aangetekend dat het werkelijke aantal besmettingen hoger kan zijn, omdat positieve zelftests niet worden meegerekend.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt ook niet echt meer. Vorige week belandden 270 mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis. De week ervoor waren er (na correctie) 286 opnames als gevolg van een coronabesmetting.

Twitter
Lees ook:
Twitter handhaaft regels tegen corona-nepnieuws niet meer

In de verpleeghuizen nam het aantal besmette bewoners iets toe. Het RIVM heeft ook een site om het virus in de gaten te houden, de Infectieradar, en daar stijgt het aantal mensen met een positieve test heel licht. De groep mensen met corona-achtige klachten is stabiel.

Niet ziekmakende

Net als in vorige weken ziet het RIVM twee versies van de omikronvariant opkomen, namelijk BQ.1 en XBB. De eerste daarvan kan binnenkort dominant worden.

Volgens het instituut zijn er geen aanwijzingen dat die twee versies mensen zieker maken dan eerdere coronavarianten.

Bekijk ook: Nooit meer ruiken door corona: 'Ik moet leven met een handicap'

02:37
Irene ruikt al twee jaar niks meer, sinds ze corona had. En ze is niet de enige.