Ga naar de inhoud
Bij Nederland - Qatar

Sportminister Conny Helder op tribune zonder OneLove-band, met speldje

De veelbesproken OneLove-band Beeld © ANP

Sportminister Conny Helder draagt geen OneLove-band terwijl ze naar de wedstrijd Nederland - Qatar kijkt. Op beelden vanuit het stadion is te zien dat de minister een minder in het oog springend OneLove-speldje draagt.

Helder zei vorige week dat ze overwoog een OneLove-band te dragen tijdens de laatste groepswedstrijd van Oranje op het WK, tegen het gastland. Maar dat was vorige week. 

KNVB koos speldje

Toen was nog niet duidelijk dat de KNVB-leiding zelf voor een minder opzichtig OneLove-speldje zou kiezen.

"Ons doel is niet om onnodig te provoceren. Daar schiet je niets mee op", vertelden directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen en secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB dit weekend tijdens een bijeenkomst met een deel van de aanwezige media in Doha.

De ogen waren daarna gericht op minister Helder, maar wat zij ermee ging doen werd tot de wedstrijd stilgehouden. 

Praten met arbeidsmigranten

"We gaan in ieder geval in gesprek met de Qatarese autoriteiten, de arbeidsorganisatie ILO en een groep arbeidsmigranten", zei de woordvoerder van Helder. "En tijdens de wedstrijd hebben we waarschijnlijk een ontmoeting met de FIFA. Na afloop spreken we nog met de KNVB en het elftal."

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk op het WK te zien zou zijn met de band, net als de captains van van zes andere landen. Maar omdat de FIFA aangaf dat te zullen bestraffen met een gele kaart, werd daarvan afgezien. 

Sindsdien wordt geworsteld met het wel of niet dragen van de band, die een symbolische boodschap tegen alle vormen van uitsluiting is. 

OneLove-aanvoerdersband
Lees meer:
OneLove-aanvoerdersband mag niet: 'FIFA laat duisterste gezicht zien'

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, en Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zaten afgelopen week tijdens duels van hun nationale ploeg wel met een OneLove-band naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras.

KNVB
Lees ook:
KNVB toch niet naar sporttribunaal CAS om OneLove-band, bond beraadt zich nog

'Nogal slap'

Landelijke lhbti-belangenorganisatie COC Nederland heeft teleurgesteld gereageerd op de keuze van Helder voor het OneLove-speldje en niet voor de band. "Ministers van België en Duitsland hebben de band ook gedragen, dus we vinden het eerlijk gezegd nogal slap dat de minister enkel een speldje draagt", aldus een woordvoerder.

Volgens COC zou de minister 'dit slappe symbool kunnen goedmaken door wel over het onderwerp in gesprek te gaan met autoriteiten in het land'. Op die manier zou er verbetering kunnen komen voor lhbti'ers in Qatar. "En daar is het ons natuurlijk uiteindelijk om te doen."

Minister Conny Helder had wel een OneLove-band in haar bezit. D66-Kamerlid Jeanet van der Laan gaf er eentje aan haar gisterenavond tijdens het debat over de sportbegroting. Halverwege dat debat vertrok Helder, om in het vliegtuig naar Qatar te stappen. 

Bekijk ook: Gaat minister Conny Helder de OneLove-band dragen, ja of nee?

03:49
Doet ze het of doet ze het niet, bleef tot het laatste moment de vraag.