Ga naar de inhoud
'Soort historisch Cluedo'

Flessenpost uit 1891 gevonden op het station van Leeuwarden

Flessenpost gevonden op station Leeuwarden. Beeld © ProRail

Een bijzonder vondst vandaag op station Leeuwarden: flessenpost uit 1891. Bij de renovatie van de perronkappen van het station stuitten medewerkers op de oude fles met briefjes erin.

De perronkappen zijn in 1891 gebouwd en volgens het onderzoek van ProRail komt de mysterieuze fles uit datzelfde jaar. Het bedrijf Staalcon kreeg een stalen balk uit een perronkap binnen voor herstel. Het metselwerk werd van de balk verwijderd en directeur Ernie Baars trof de fles aan tussen het puin. "Door het glas kon je zien dat er iets in de fles zat", vertelt hij.

Briefjes met namen

Baars had gelijk dat er iets in de fles zat, namelijk vier briefjes met de namen van drie postbodes en een directeur. Het gaat om Arnoldus ten Hulscher, Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema.

Een archeoloog bij ProRail, Jerry Huisman, kwam via een van de briefjes achter het jaartal waarin de briefjes in de fles waren gestopt. "Op dit briefje staat ook een datum, 25 november 1891. De handtekening van Arnoldus op het briefje is gelijk aan zijn handtekening op een trouwakte van 18 mei 1881", zegt Huisman. Het jaartal 1891 kon daardoor bevestigd worden.

Boodschap
Lees ook:
Boodschap uit 1887 gevonden, verstopt onder Schotse vloer

Huisman denkt dat de fles bewust is achtergelaten, aangezien die op zo'n obscure plek is gevonden. Hij zou graag willen weten waarom. "Het is een soort historisch Cluedo."

Oproep

ProRail zou graag meer informatie krijgen over de bijzondere vondst. De spoorwegbeheerder roept mensen dan ook op om te mailen als ze meer weten over de vier mannen, waarom zij flessenpost hebben achtergelaten en waarom ze de specifieke plek hebben gekozen.

Bekijk ook: Unieke vondst in grot: 250.000 jaar oude kinderschedel

01:12
Een bijzondere ontdekking in een grot in Zuid-Afrika. Een groep wetenschappers vond daar een 250.000 jaar oude schedel van een 6-jarig kind.