Ga naar de inhoud
Maximaal 100 decibel

Versterkte muziek moet overal veel zachter, adviseert Gezondheidsraad

Festivalgangers stoppen hun vingers in hun oren tijdens Glastonbury in Engeland. Beeld © Getty

54 procent van de 12- tot 18-jarigen in Nederland loopt risico op gehoorschade. Om dat percentage omlaag te krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het maximale geluidsniveau voor versterkte muziek te verlagen van 103 naar 100 decibel.

In het advies schrijft de Gezondheidsraad dat gehoorschade geleidelijk ontstaat, door 'een opeenstapeling van blootstelling aan verschillende bronnen van hard geluid door de jaren heen'. Het gaat om muziek in clubs of op festivals, maar ook via oordopjes. "Gehoorschade is onomkeerbaar en onbehandelbaar en heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven van mensen."

Zelfs tijdens slaap

Dat vertelde Quinten vorig jaar ook aan RTL Nieuws. De muzikant heeft naar eigen zeggen 'een lichte vorm' van tinnitus, een piep in zijn oor. Die begon toen hij 14 was en op een plek was geweest met harde muziek, en ging nooit meer weg. "Ik was me er toen niet van bewust dat het zo'n ontzettende impact kon hebben", vertelt hij. Quinten hoort de piep continu, in het begin zelfs tijdens zijn slaap. Bekijk in deze video wat hij daarover zegt:

Muzikant Quinten hoort altijd een pieptoon: 'Impact is enorm'

02:19
"De impact is enorm", vertelt muzikant Quinten over zijn tinnitus. Die liep hij op toen hij 14 jaar was, een behandeling is er niet.

In het huidige Convenant preventie gehoorschade versterkte muziek, dat in 2023 afloopt, wordt 103 dB als maximaal geluidsniveau voor versterkte muziek genoemd. Maar in landen om ons heen is die 100 dB en ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt aan om hem te verlagen naar 100 dB.

In paniek

Een goed idee, zeggen Frank (24, niet zijn eigen naam) en Douwina (23) tegen RTL Nieuws. Frank kreeg op zijn 18de tinnitus na het uitgaan. "Ik was heel erg in paniek. Door de tinnitus kon ik niet meer focussen op school en het belemmerde mijn sociale leven", vertelt hij. Inmiddels accepteert hij het, waardoor hij er minder last van heeft, maar het gaat nooit weg en als hij bijvoorbeeld stress heeft, dan wordt de piep harder.

Hoeveel is 3 decibel?

Als het advies van de Gezondheidsraad wordt overgenomen, dan gaat het maximale geluidsniveau van versterkte muziek dus 3 dB omlaag. Dat klinkt als weinig, maar elke 3 dB erbij is een verdubbeling van het geluid, en 3 dB eraf is dus een halvering.

Wat wij muisstil noemen, is op de schaal gelijk aan 0 decibel. Dat betekent niet dat er geen geluid is, maar wel dat wij het niet kunnen horen. Op de site Oorcheck.nl, een initiatief van VeiligheidNL, staat dat 25 dB het geluid is van wind door de bomen of een stille slaapkamer. Een gesprek is ongeveer 60 dB. De schaal loopt op de site tot 140 dB: het geluid van vuurwerk of het schieten met een geweer.

Gehoorschade
Lees ook:
Gehoorschade sluipt er al op jonge leeftijd in: 'Daarna wordt het erger'

Douwina heeft nu ruim drie jaar last van tinnitus. Die bestaat bij haar uit verschillende geluiden in beide oren. Thuis staat standaard de ventilator aan, ook in de winter, om het geluid van de piepen te overstemmen. En als ze ergens anders slaapt, dan zet ze brown noise aan op haar telefoon, een monotone ruis die hetzelfde doet. Anders raakt ze in paniek. "Ik ben bang dat het erger gaat worden, ik weet niet wat ik dan zou moeten doen."

Eerste stap 

Volgens Frank zijn er veel meer mensen die hier last van hebben. "Het gaat niet om kleine percentages, maar veel mensen durven het niet te vertellen." Hij hoopt dat het verlagen van het geluidsniveau ervoor zorgt dat minder mensen gehoorproblemen krijgen. En ook Douwina hoopt dat. "Het aantal decibel omlaag is de eerste stap. Daarnaast hoop ik dat er meer geld komt voor onderzoek naar behandelingen." 

Douwina vertelde al eerder uitgebreid haar verhaal aan RTL Nieuws. Dat lees je hier:

Leven
Lees ook:
Leven met oorsuizen: 'Ik zou het mijn ergste vijand niet toewensen'

Naast het verlagen van de geluidsnorm adviseert de Gezondheidsraad het kabinet om het gebruik van gehoorbescherming aan te raden bij een geluidsniveau van 100 dB of meer, 'vooral bij frequente blootstelling'. Verder moet wat de raad betreft doorgegaan worden met het monitoren van geluidsniveaus en het geven van voorlichting. De Gezondheidsraad wijst erop dat de maatregelen niet alleen moeten gelden voor evenementen en concerten, maar bijvoorbeeld ook voor cafés en sportscholen.

Volgens de Gezondheidsraad wordt met het advies, dat op verzoek van staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen is uitgebracht, 'rekening gehouden met het belang van muziekbeleving'. De raad benoemt dat zelfregulering, zoals die er nu is, mogelijk niet voldoende is en er een dwingendere aanpak, zoals wetgeving, nodig is.

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement. De adviezen die de raad geeft worden in de regel door het kabinet overgenomen.