Ga naar de inhoud
Gevaarlijke stoffen

OM en team experts op terrein Tata Steel vanwege strafrechtelijk onderzoek

Tata Steel in IJmuiden. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft met een team van experts onderzoek gedaan op het terrein van Tata Steel in IJmuiden. Dat is gebeurd in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek.

Het gaat om de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD), de DCMR Milieudienst Rijnmond en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De partijen wilden meer inzicht krijgen in het productieproces van staal en de werking van de kooks- en gasfabrieken.

Zowel Tata Steel als het bedrijf Harsco Metals, dat op het terrein van Tata is gevestigd, zouden mogelijk opzettelijk gevaarlijke stoffen in de lucht, in de bodem en in het oppervlaktewater brengen. En dat zou een gevaar opleveren voor de openbare gezondheid. Begin februari 2022 liet het OM weten een onderzoek begonnen te zijn.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: Tata Steel stoot veel meer kankerverwekkende stoffen uit dan verwacht

Advocaat Bénédicte Ficq had namens 1100 omwonenden en een aantal bedrijven aangifte gedaan. Volgens Ficq brengt Tata Steel de gezondheid van mensen in de omgeving in gevaar. Of het daadwerkelijk tot vervolging zal komen, wordt besloten op basis van het onderzoek dat nu loopt. J

Het bezoek aan het fabriekscomplex 'draagt bij aan de waarheidsvinding', stelt het OM. "Het opsporingsteam kijkt met eigen ogen naar de productieprocessen en naar de werking van bepaalde fabrieken binnen de inrichting van Tata Steel." Hoe lang het strafrechtelijke onderzoek gaat duren, kan het OM nog niet zeggen.

Bekijk ook: Grootste vervuiler Tata moet vergroenen

02:48
Ze gaan vergroenen, maar wie gaat dat betalen?
Giftige
Lees ook:
Giftige stof chroom-6 ontdekt in grondwater op terrein Tata Steel
Bron: RTL Nieuws