Ga naar de inhoud
Onhoudbaar

Veiligheidsberaad: regie opvang Oekraïners en andere vluchtelingen op één plek

Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls. Beeld © ANP

De regie voor de opvang van alle vluchtelingen en asielzoekers moet op één plek worden samengebracht, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. Nu nog is de opvang van Oekraïners apart geregeld ten opzichte van andere groepen. Volgens Bruls is het beter als de regie van beide opvangstromen samenkomt, maar hoe is nog de vraag.

De coördinatie van de opvang van Oekraïners verloopt nu via de veiligheidsregio's, maar die stoppen hiermee. De regie voor asielzoekers komt bij de provincie te liggen. "Er moet één regie hiervoor komen", zegt Bruls. 

De 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad kwamen vanavond samen om het onder andere over de nieuwe spreidingswet te hebben. Ze maken zich daarnaast zorgen over scholing en medische zorg voor Oekraïners. Er zijn op dit moment te weinig (Oekraïense) leerkrachten en huisartsen kunnen niet onbeperkt nieuwe patiënten aannemen.

Segers:
Lees ook:
Segers: geen 'pestmaatregelen' asielzoekers, wel praten over migratie

"Daar moeten wij enige soepelheid in acht nemen. Als reguliere scholing niet kan en de optie is een goede dagvoorziening of niets doen, dan kies ik toch voor het eerste", aldus Bruls.

Momenteel komen er iedere week zevenhonderd Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Door Europese afspraken en regels mogen zij vrij reizen binnen Europa. Ook krijgen zij leefgeld, een plek om te wonen en mogen ze gelijk aan het werk. Dit geldt niet voor andere vluchtelingen en asielzoekers die via Ter Apel ons land binnenkomen.

Discussie

Volgens Bruls leidt dit tot steeds meer discussie. "Zij wonen vaak onder slechte omstandigheden. Daar kun je kritiek op leveren."

De nieuwe spreidingswet moet sneller worden ingevoerd, stelt Bruls, om verdere problemen te voorkomen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de wet meteen vanaf 1 januari van kracht zou moeten zijn.

Aanpak
Lees ook:
Aanpak asielcrisis: gemeenten krijgen 2500 euro bonus per opgevangen asielzoeker

De toestroom van Oekraïners vlakt af, zegt hij, maar de komst van asielzoekers uit andere landen is groot. "Dat heeft te maken met oorlogen, droogte, armoede of politieke instabiliteit. Wat gaat er in Iran, waar het onrustig is, gebeuren?"

Volgens Aboutaleb komt de opvang voor Oekraïners in de regio Rotterdam in het geding omdat vanaf 1 januari de opvang op schepen afloopt.

 

 

Bron: RTL Nieuws / ANP