Ga naar de inhoud
'Geen snoepreisjes'

Regels STAP-budget aangescherpt, kabinet wil misbruik tegengaan

Minister Karien van Gennip voorafgaand aan de ministerraad afgelopen week. Beeld © ANP / Laurens van Putten

Het kabinet gaat de regels voor het aanvragen van een zogeheten STAP-budget verder aanscherpen. Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet het moeilijker worden om misbruik te maken van het budget, dat is bedoeld om mensen tijdens hun loopbaan de mogelijkheid te geven een opleiding te volgen.

De regeling is een groot succes. Tot dusver hebben ruim 200.000 mensen er gebruik van gemaakt, met een 'goede spreiding' in leeftijd, opleidingsniveau en contractvorm. Het doel was een brede groep te bereiken en dat is hiermee gehaald, aldus Van Gennip. 

"Het is mooi om te zien dat het STAP-budget grote populariteit geniet", zegt de minister. "Het laat zien dat veel mensen druk bezig zijn met hun persoonlijke professionele ontwikkeling. En dat is belangrijk op een arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is."

Misbruik

De aanscherping van de regels komt er niet voor niets. Al eerder werd de regeling rondom het budget aangepast toen bleek dat ermee werd gesjoemeld. Zo toonde onderzoek van RTL Nieuws eerder aan dat ook een tweedaagse 'ontdekkingstocht naar jezelf' in Amsterdam, Antwerpen of Parijs kan worden betaald met het STAP-budget.

Het ministerie liet eerder aan RTL Nieuws weten dat het een aantal opleiders onderzocht. Tot en met augustus waren er 627 opleidingen verwijderd.

Jezelf
Lees ook:
Jezelf ontdekken in Parijs? Het kan op kosten van de overheid

Ook in het parlement werden vragen gesteld over het nut van deze regeling. Zo stelde Kamerlid Hilde Palland (CDA) al Kamervragen over het nut van het subsidiëren van opleidingen tot reiki-master of handoplegger.

Daarnaast is een klein aantal opleidingen opvallend populair gebleken. Dat zijn met name cursussen die vooral online gegeven worden. Dat maakt het aantrekkelijk voor aanbieders om veel deelnemers te werven, omdat de extra kosten per cursist beperkt zijn.

'Ongepast verdienmodel'

Er komt nu een maximaal aantal toekenningen per opleiding. Op die manier moet worden voorkomen dat STAP als een 'ongepast verdienmodel' wordt gebruikt.

Het kabinet kijkt daarnaast naar mogelijkheden om het STAP-budget in te zetten om mensen om te scholen naar sectoren en beroepen waar grote tekorten bestaan, zoals het onderwijs, de gezondheidszorg, de ICT en techniek.

Wat is STAP?

  • Iedere volwassen Nederlander kan jaarlijks maximaal 1000 euro aan opleidingsbudget krijgen van de overheid.
  • De regeling is bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Daarom komen alleen opleidingen die in een speciaal register staan in aanmerking. Gepensioneerden krijgen geen STAP-budget.
  • Aanvragen kan eens in de twee maanden, waarbij telkens maar een beperkte pot geld beschikbaar is. Wie achter het net vist, moet wachten tot de volgende ronde om een nieuwe poging te doen.
  • De volgende ronde start op maandag 2 januari. Een aanvraag doen gaat via het UWV.
  • Uit eerder onderzoek van RTL Nieuws blijkt veel geld te gaan naar cursussen waarvan het de vraag is of ze relevant zijn voor de arbeidsmarkt.

Opleiders blijken ook te profiteren van het STAP-budget. Zo zijn sinds de invoering van de subsidie vele prijzen verhoogd, worden optionele extra's standaard aangevinkt en krijgt de overheid kortingen niet die wel aan gewone klanten worden gegeven.

Eerder bekeken we in deze video of het STAP-budget helpt om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan:

Helpt het STAP-budget bij de krapte op de arbeidsmarkt?

02:53
Van 'Moeiteloos Manifesteren' tot aan 'E-commerce-Marketplace-Mastery'. Met het STAP-budget krijg je 1.000 euro van de overheid om een cursus te volgen.