Ga naar de inhoud
Nutri-Score

Gezondheidsraad: kleurenlogo voor (on)gezond eten nuttig, maar nog niet perfect

Een verpakking met een Nutri-score. Beeld © ANP

De Nutri-Score, het logo waarmee je in één oogopslag kunt zien of een product uit de supermarkt gezond is of juist niet, kan een nuttig hulpmiddel zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Gezondheidsraad.

Het logo, waarmee sinds 2019 wordt geëxperimenteerd, is nog niet perfect, stelt de Gezondheidsraad. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om het keurmerk te verbeteren.

Bij een officiële invoering van het logo zou volgens de raad wel eerst onderzocht moeten worden of mensen er daadwerkelijk minder ongezond eten van gaan kopen.

Stoplicht

De Nutri-Score is een stoplichtsysteem in de vorm van een logo op de verpakking van eten en drinken. De scores lopen van A (groen) tot E (rood). Producten met veel koolhydraten, suikers, verzadigde vetten en zout krijgen bijvoorbeeld een lagere score.

In onderstaande afbeelding is te zien hoe het werkt. Er staan ook voorbeelden bij van brood en pizza: volkoren brood scoort beter dan wit brood. En een pizza met groene groente scoort beter dan zonder.

De afgelopen jaren werden verschillende proeven met het logo gedaan. Verschillende merken en supermarkten gebruiken het vrijwillig. Het logo bestaat naast al langer geldende voedingsadviezen zoals de welbekende Schijf van Vijf.

Verwarring

De manier waarop de Nutri-Score wordt berekend is herzien, omdat deze eerder botste met de Schijf van Vijf. Producten die niet in de Schijf van Vijf passen, kregen toch hoge scores.

Volgens de Gezondheidsraad is door de herziene berekening vooral beter zichtbaar welke producten een minder gezonde samenstelling hebben: die krijgen een gele, oranje of rode score. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen, koek, zoutjes en snacks.

Aanbiedingen
Lees ook:
Aanbiedingen verleiden klanten niet tot gezondere keuzes in supermarkt

Volgens de Gezondheidsraad zijn er dus nog wel verbeterpunten. Zo wordt volgens de raad niet genoeg onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld witte rijst of pasta en gezondere volkorenvarianten.

Ook zouden bijvoorbeeld groenten in pot waar veel zout aan is toegevoegd volgens de raad een lagere score moeten krijgen.

Duidelijkheid

Foodwatch, een organisatie die kritisch kijkt naar onze voedselvoorziening, is blij met de Nutri-Score. "Foodwatch ziet de Nutri-Score als een goede aanvulling op andere aanbevelingen als de Schijf van Vijf", zegt campagneleider Frank Lindner van de organisatie.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander blijft veel vlees eten: 'Supermarkt moet helpen'

"Het is ontzettend belangrijk om vers te eten en je zoveel mogelijk aan de Schijf van Vijf te houden. Maar dat gaat niet altijd. Als je voor het vak met diepvriespizza's in de supermarkt staat, maakt de Nutri-Score in één klap duidelijk wat de gezonde en minder gezonde keuzes zijn."

Te weinig bekendheid

Wel vindt Foodwatch dat de overheid meer bekendheid aan de Nutri-Score zou moeten geven. "Er helemaal geen overheidscampagne geweest, of iets vanuit de overheid waarmee werd gezegd: dit logo komt eraan, en zo werkt het", zegt Lindner. "Het is goed dat bedrijven het langzaamaan invoeren, als je vervolgens als overheid de boel doodzwijgt, niets doet aan voorlichting, is dat zonde."

Bekijk ook: Waarom gezond eten duurder is dan ongezond eten

05:03
's Avonds gezond eten op tafel zetten, dat kan nog wel eens in de papieren lopen. Maar kies je voor iets ongezonds, dan heb je voor één of twee euro een vol bord. Waarom is dat?