Ga naar de inhoud
In grote steden

Na voetbalrellen staat politie op scherp voor Marokko - Canada

Voetbalfeest eindigt in ravage Beeld © ANP

Brandjes gesticht, auto's gesloopt, politie bekogeld: nadat het Marokkaanse elftal gisteren op het WK van België had gewonnen, hielden supporters van Marokko huis in verschillende steden in Nederland. Onder meer de politie Rotterdam laat weten zich met extra aandacht voor te bereiden op donderdag, als Marokko zijn volgende wedstrijd speelt. "We hebben gezien wat er is gebeurd."

Nadat Marokko op het WK in Qatar België klopte, waren Den Haag, Amsterdam en Rotterdam het toneel van ongeregeldheden. De ME moest ingrijpen in de drie steden. Ook in België liep het uit de hand.

In Rotterdam raakten twee agenten gewond. Een van hen liep gehoorschade op, de ander kreeg iets tegen zijn hoofd. Vandaag laat een woordvoerder weten: "De gewonde agenten zijn na behandeling naar huis gegaan. De tijd zal leren hoe het met ze verdergaat."

Vier mensen werden aangehouden in de stad. In Den Haag was dat er eentje, die een politieman van zijn fiets wilde trekken.

Rellen
Lees ook:
Rellen in Nederland na winst Marokko op België tijdens WK, ME ingezet

Al snel na de overwinning op België gingen supporters van Marokko op meerdere plekken in de Haagse Schilderswijk de straat op. Een woordvoerder van de politie schetst: "De druk joelende en toeterende groep mensen kwam samen op een aantal grote kruisingen in het gebied."

Volgens de woordvoerder kwamen veel van de aanwezigen uit de Schilderswijk, maar was er ook 'een grote toeloop' van buiten de wijk.

'Kijken naar actualiteit' 

Op enig moment sloeg de stemming om en wilde 'een kleine groep raddraaiers' iets anders dan feesten: "Er werd met zwaar vuurwerk gegooid, auto's – waaronder politieauto's – werden bekogeld met eieren en de deuren van passerende auto's werden opengetrokken."

Op de vraag hoe de politie na de rellen toeleeft naar de volgende wedstrijd van Marokko, tegen Canada donderdag om 16.00 uur, komt geen heel concreet antwoord. De woordvoerder: "Zoals altijd beslist de politie naar aanleiding van de actualiteiten over toekomstige politie-inzet. Zo ook in dit geval."

Arrestaties,
Lees meer:
Arrestaties, gewonden en schade in Belgische steden na België - Marokko

Uit Rotterdam komt het antwoord: "We hebben gezien wat er is gebeurd na deze wedstrijd, we preparen ons op donderdag." De gemeenteraad in de stad zal donderdag over de rellen debatteren, maar die dag voetbalt Marokko dus alweer.

'Schaam me ervoor'

Iwan Rosiek is al 17 jaar vrijwilliger in de Schilderswijk. Eerst was hij buurtvader, nu is hij voorzitter van Schilderswijk Transvaal Ittihad, een bewonersorganisatie. Hij keek met een groep jongeren naar de wedstrijd gisteren. "Ze hebben samen gedanst met z'n allen en na de wedstrijd hebben ze netjes opgeruimd en zijn ze naar huis gegaan."

Over de rellen zegt hij: "Ik schaam me ervoor. De veroorzakers moeten worden aangepakt." 

Volgens Rosiek waren de jongeren met wie hij voetbal keek, niet betrokken bij de rellen van gisteren: "Die garantie kan ik geven. Ook onze jongeren keuren het gedrag van die mensen namelijk af. Maar ze worden hierdoor wel gegeneraliseerd." 

Gevoelige
Lees meer:
Gevoelige nederlaag voor Rode Duivels: Marokko klopt België met 2-0 op WK

Hij vervolgt: "We vinden het jammer dat het zo gaat, dit is niet hoe er gefeest moet worden. Iedereen mag feesten, een dansje doen. Maar niet rellen."

In het gareel

Donderdag wordt opnieuw naar het Marokkaanse elftal gekeken met jongeren in de wijk. "Ze krijgen drinken en een versnapering en kunnen de wedstrijd dan hier kijken."

Jongeren die Rosiek van vroeger kent, zijn inmiddels mannen. "Zij sluiten zich ook aan om jongeren weer in het gareel te krijgen."

De gemeente Den Haag reageerde kort op vragen van RTL Nieuws. "We houden het goed in de gaten."

Bekijk ook: Voetbalfeest slaat om in vandalisme: brandjes gesticht, auto's gesloopt

00:54
In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam braken rellen uit, nadat supporters van het Marokkaanse elftal de straat opgingen.