Ga naar de inhoud
Na onthullingen DWDD

'NPO moet met minder flexcontracten misstanden voorkomen'

Beeld © ANP

De NPO moet het aantal flexcontracten omlaag brengen, bepleitten verschillende politieke partijen vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting. Op die manier moet de omroep misstanden zoals bij De Wereld Draait voorkomen.

Mensen met zo'n contract durven zich minder snel uit te spreken over een onveilige werkomgeving, is het idee. 

Anderhalve week geleden publiceerde de Volkskrant een onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen van De Wereld Draait Door. Volgens tientallen oud-medewerkers van het programma had presentator Matthijs van Nieuwkerk extreme woede-uitbarstingen en vernederde hij medewerkers publiekelijk.

De banden tussen Van Nieuwkerk en de NPO zijn inmiddels verbroken. 

'Eikel is eikel'

Mohammed Mohandis (PvdA) wil dat staatssecretaris Gunay Uslu (Media) harde afspraken maakt met de NPO over een maximum aantal flexcontracten bij de NPO. Het Kamerlid wil de staatssecretaris met een motie oproepen om samen met de NPO tot overeenstemming te komen. Zelf denkt hij dat 80 procent van de medewerkers in vaste dienst zou moeten zijn.

Ook Peter Kwint (SP) ziet graag meer vaste contracten in Hilversum. "Een eikel is een eikel, ook al heb je een vast contract", aldus Kwint. "Maar de kans is een stuk groter dat mensen zich daarover uit durven te spreken als ze een vast contract hebben."

BNNVARA
Lees ook:
BNNVARA noemt spijtbetuiging Matthijs van Nieuwkerk 'essentieel'

Volgens hem had het kabinet kunnen voorzien dat de vele onzekere contracten tot misstanden konden leiden. De SP wijst daar al jaren op, zei Kwint. 

'Flutcontracten'

Lisa Westerveld van GroenLinks vindt dat er ook een einde moet komen aan de jaarurencontracten. Die zorgen ervoor dat medewerkers door krijgen betaald als programma's niet op tv zijn, maar ook dat ze een boete krijgen als ze vroegtijdig vertrekken. "Wat mij betreft stopt de NPO met dit soort flutcontracten."

CDA'er Lucille Werner vindt dat de NPO veel te commercieel is geworden en in de strijd om de kijkcijfers 'de mensen worden vermorzeld'. Als het aan Werner ligt, wordt het succes van de NPO op andere manieren gemeten, bijvoorbeeld door te bekijken hoe programma's worden gewaardeerd.

Matthijs
Lees ook:
Matthijs van Nieuwkerk breekt met BNNVARA en legt werk neer

Kwint zet een stap verder en vraagt zich in dit licht af of er een einde moet komen aan de Ster, de stichting die de reclames verkoopt van de publieke omroep.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 heeft eerder eveneens bepleit dat het aantal onzekere en kortdurende contacten omlaag moet bij de NPO. Vandaag was hij door ziekte niet aanwezig bij het debat. 

Bekijk ook: Dit speelt er inmiddels allemaal rondom Matthijs van Nieuwkerk

03:06
Na de onthullingen van de Volkskrant over het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk op de redactie van De Wereld Draait Door. In de dagen erna reageerden veel collega's.