Ga naar de inhoud
Twee vrouwen gedood

Vrouw die ontsnapte aan kruisboogschutter: 'Litteken op m'n leven'

Kenzo K., op het balkon met een kruisboog.

"Was de moord op mijn zus en tante een nieuwe kick voor jou?" Nabestaanden van de twee vrouwen die in Almelo werden doodgestoken door de zogenoemde kruisboogschutter, spraken Kenzo K. vandaag in de rechtbank in Almelo indringend toe. "Je hebt die dag besloten te beslissen over leven en dood."

K. zegt nog altijd dat hij zich niets herinnert van het bloedbad vorig jaar. Op 17 september 2021 om 09.14 uur belde verpleegkundige Mariëlle vanuit Almelo in paniek naar 112, omdat een man met geweld de voordeur forceerde van het appartement waar ze op dat moment was om een 70-jarige vrouw te verzorgen. 

'Nu, help, help!'

De 52-jarige nicht van de bewoonster was er ook. Zij was bij de voordeur en wist die op de knip te krijgen, in een poging de man buiten te houden. "Er staat een man met een mes voor de deur. Hij ramt naar binnen nu, help, help!" schreeuwde de verpleegkundige.

De man, ook een bewoner van het appartementencomplex, wist binnen te dringen en doodde de twee nichten met een mes. De verpleegkundige viel van het balkon, waarna ze werd beschoten met een kruisboog. Daarna is ook op zeker twee agenten gericht geschoten.

Kruisboogschutter
Lees ook:
Kruisboogschutter Almelo: 'Ik kan niet geloven dat ik mensen heb gedood'

Verpleegkundige Mariëlle vertelde vandaag nog dagelijks te kampen met lichamelijke en psychische gevolgen van wat haar werd aangedaan. "Er zit een stempel op mijn hart, er zit een heel groot litteken op mijn leven."

Een broer van het 52-jarige slachtoffer sprak K. vandaag toe. "Kenzo, je hebt op die dag besloten te beslissen over leven en dood. Je hebt bewust gekozen je barbaarse plan werkelijkheid te maken." 

'Op zoek naar nieuwe kick'

Hij en andere nabestaanden van de twee overleden vrouwen zijn ervan overtuigd dat K. onder invloed was, toen hij de aanval met messen en een kruisboog inzette. "Door drugs was je steeds op zoek naar een nieuwe kick. Was de moord op mijn zus en tante een nieuwe kick voor jou?" 

Op een eerdere zittingsdag werd Kenzo K. geconfronteerd met beelden gemaakt door omstanders.  Daarop herkende hij zichzelf.  "Dan moet u dat dus geweest zijn?" vroeg een van de rechters. "Het kan niet anders", reageerde de verdachte, maar herinneringen zegt hij nog altijd niet te hebben.

Weet
Lees ook:
Weet kruisboogschutter Almelo écht niks meer? Expert twijfelt, net als nabestaanden

Uit chatgesprekken van K. concludeert nabestaandenadvocaat Sébas Diekstra dat de verdachte al langer van plan was mensen te doden. Volgens Diekstra had K. de hallucinerende drug lsd gebruikt toen hij tot zijn daad kwam. "Hij kondigde een maand voor de steekpartij zelfs aan trippend mensen te zullen afmaken." 

Diekstra daarover: "Lsd kan leiden tot een psychose. Dat is algemeen bekend. De verdachte wist dat hij gevaarlijk werd door drugsgebruik."

'Wat ik zeg, maakt niets uit'

Kenzo K. hoorde de meeste verklaringen voorovergebogen aan. Alleen de twee nabestaanden die hem daarom vroegen, keek hij in de ogen. Zijn emoties had hij onderdrukt, vertelde hij de rechters.

Op de vraag van de rechtbank of de persoonlijke verhalen zijn geheugen nog hadden opgefrist, reageerde hij hoofdschuddend. "Wat ik ook zeg, het maakt niets uit en verandert niets."

28-jarige
Lees ook:
28-jarige kruisboogschutter Almelo ontwaakt na een maand uit coma

Morgen hoort K. welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist. De rechtbank en het OM hebben gezegd te hopen dat K. in zijn laatste woord antwoorden heeft voor de nabestaanden.