Ga naar de inhoud
Uitleveringsverzoek

Twee Nederlanders opgepakt in Dubai, 'grote spelers in drugshandel'

Dit beeld publiceerde Europol bij bekendmaking van de grootschalige actie. Wie van de 49 opgepakte verdachten dit precies is, is onduidelijk. Beeld © Europol / Guardia Civil

De politie in Dubai heeft twee Nederlanders opgepakt die ervan worden verdacht dat ze betrokken zijn bij grootschalige internationale drugshandel. Beiden worden beschouwd als kopstukken in de drugswereld.

Een van de verdachten is een 40-jarige Nederlander die ook de Bosnische nationaliteit heeft.

Edin G.

Het gaat om Edin G., een grote speler in de internationale drugshandel. Van hem wordt beweerd dat hij enorme ladingen cocaïne uit Peru naar Europa liet komen en nauwe banden heeft met topcrimineel Ridouan Taghi. De DEA, de Amerikaanse drugsopsporingsdienst, noemt Edin G. een van de 50 grootste drugshandelaren ter wereld.

Volgens de politie heeft deze verdachte 'vermoedelijk een belangrijke leidende rol gehad bij de invoer van de verboden goederen'. "Het gaat onder andere om een partij van ongeveer 1800 kilo cocaïne die in 2020 via de haven van Hamburg is ingevoerd met bestemming Nederland", meldt de politie in een persbericht.

Meestgezochte
Lees ook
Meestgezochte crimineel Ridouan Taghi aangehouden in Dubai

Coördinerende rol

De andere verdachte is een 37-jarige man die zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft. Diverse bronnen melden dat het gaat om Zohair B. Ook hij wordt door justitie beschouwd als een grote vis die zich schuldig heeft gemaakt aan 'ernstige strafbare feiten'.

Hij zou een coördinerende rol hebben gehad bij internationale drugshandel vanuit overwegend Zuid-Amerika via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Hij wordt ook verdacht van het witwassen van grote hoeveelheden geld, van illegaal wapenbezit en 'ambtelijke corruptie', meldt de politie.

Criminelen
Lees ook
Criminelen waanden zich veilig met kwetsbare cryptofoon

Ontsleutelde Sky-cryptofoons

Beiden zijn opgepakt op basis van gekraakte berichten van Sky-cryptofoons. Nederland zal bij de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitleveringsverzoek doen voor beide verdachten.

De arrestaties maken deel uit van een grote actie van de Europese politieorganisatie Europol. Die heeft in zes landen 49 verdachten, onder wie de twee Nederlanders, opgepakt die verdacht worden van grootschalige internationale drugshandel. Daarbij is in totaal meer dan 30.000 kilo cocaïne onderschept. Europol denkt dat het kartel ongeveer een derde van de Europese cocaïnehandel controleerde.

Bij de actie waren naast Nederlandse ook politie- en justitiediensten uit Spanje, Frankrijk, België, de Verenigde Arabische Emiraten en Verenigde Staten betrokken.