Ga naar de inhoud
Gironummer geopend

Rode Kruis: ook in Nederland zijn eten, water en onderdak niet vanzelfsprekend

Het Rode Kruis trekt aan de bel omdat veel mensen in Nederland niet genoeg geld meer hebben voor de eerste levensbehoeften. De organisatie heeft hiervoor een speciaal gironummer in het leven geroepen.

Volgens het Rode Kruis zijn genoeg eten, water en onderdak voor duizenden mensen in ons land niet meer vanzelfsprekend. Dat heeft alles te maken met de torenhoge inflatie waarmee we momenteel te maken hebben.

Aangrijpende verhalen

Overal stijgen de prijzen, met als gevolg dat steeds meer mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen.  Daardoor blijft er steeds minder geld over om eten te kopen. In een aantal provincies levert het Rode Kruis al voedselhulp. "Wij zijn daar in 2021 mee begonnen in Friesland", zegt Rode Kruis-woordvoerder Nicole van Batenburg tegen RTL Nieuws. "Inmiddels krijgen 600 kinderen per week al een ontbijttas. Dit hebben we nu ook uitgebreid naar de provincie Utrecht en afgelopen week ook naar Noord-Holland."

Het gaat vaak om alleenstaande ouders, zegt Van Batenburg. 'met soms wel vijf kinderen die dan voor de hele maand nog 50 euro op hun rekening hebben staan'. "Dat is natuurlijk ontzettend weinig en je hoort ook weleens ouders die vertellen dat ze dan zelf maar niet meer eten zodat de kinderen dat nog wel kunnen doen. Dat zijn heel aangrijpende verhalen die we steeds vaker te horen krijgen."

Ruim
Lees ook
Ruim 400 duizend Nederlandse gezinnen leven in voedselarmoede

Giro 881

Het Rode Kruis zegt dat er meer geld nodig is om iedereen te kunnen helpen die dat nodig heeft en hoopt dat mensen hulp bieden door geld te storten op giro 881.

Dit soort voedselnood bestaat niet alleen in Nederland. Ook wereldwijd verslechtert de situatie, zegt de organisatie, bijvoorbeeld in Pakistan en Oekraïne. "Het Rode Kruis moet dus in Nederland én wereldwijd steeds meer humanitaire hulp verlenen."

Bekijk ook: 'Zonder eten naar bed', zo ziet armoede in Nederland eruit

03:08
Roelie weet hoe het voelt als je niet genoeg geld hebt om rond te komen. Ze leeft al jaren onder de armoedegrens. Wat dat voor haar en haar kinderen betekent, zie je in deze video.