Ga naar de inhoud
Dood door verwurging

Rechter doet uitspraak in zaak tegen turnleraar over doden 14-jarige Esmee

De uitvaartstoet van de 14-jarige Esmee. Beeld © ANP

Veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging, dat is de straf die is geëist tegen Olivier van der G. voor het misbruiken en doden van het 14-jarige meisje Esmee uit Hazerswoude. De turnleraar hoort vandaag of de rechter meegaat in die strafeis.

Van de G. wordt ook  verdacht van het wegvoeren van Esmees lichaam en het bezit van kinderporno.

De 33-jarige Van der G. heeft toegegeven dat hij een seksuele relatie had met het meisje en dat zij bij hem thuis in Leiden kwam. Op 30 december kregen ze volgens de verdachte ruzie. Het meisje kwam volgens het OM om het leven als gevolg van verwurging. Van de G. zegt zich dit moment niet te kunnen herinneren.

Lichaam verplaatst

Hij heeft bekend dat hij het lichaam vervolgens uit de flat heeft gedragen. Hij legde het stoffelijk overschot van het meisje in eerste instantie uit het zicht neer tegen een boom in de buurt van zijn huis. Vervolgens gebruikte hij de fiets van Esmee om het lichaam nogmaals te verplaatsen.

Het lichaam van Esmee werd op 31 december door een groepje sporters gevonden in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden. Van de G. kreeg die nacht al twee keer politie aan de deur en werd 's middags aangehouden.

Man
Lees ook
Man die vastzit voor dood Esmee (14) verdacht van moord of doodslag en ontucht

Afwijkende seksuele voorkeur

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden dat Van der G. een persoonlijkheidsstoornis heeft en een afwijkende seksuele voorkeur. Hij zou vallen op pubers van 12 tot 16 jaar. Het doden van Esmee is hem volgens de deskundigen in verminderde mate toe te rekenen.

Naast de celstraf en de tbs-maatregel eiste de officier van justitie een beroepsverbod van vijf jaar voor functies als sportleraar. De advocaat van Van de G., Job Knoester, noemde in zijn pleidooi de celstraf van veertien jaar 'disproportioneel'. Hij vindt het 'uitermate onverstandig om de tbs-behandeling zo lang uit te stellen' door zijn cliënt eerst een jarenlange celstraf op te leggen.

Bekijk ook - Verslagenheid na dood Esmee (14): 'Waar gaat het heen met de wereld?'

01:15
Buurtgenoten, bekenden en onbekenden laten bloemen, kaarsen en knuffels achter op de plek waar Esmee werd aangetroffen.