Ga naar de inhoud
Vier aanhoudingen

Rellen in Nederland na winst Marokko op België tijdens WK, ME ingezet

Voetbalfeest slaat om in vandalisme: brandjes gesticht, auto's gesloopt

00:54

In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn vanavond rellen uitgebroken na de winst van Marokko op België. Overal moest de ME ingrijpen en zijn mensen aangehouden. Ook in Brussel was het onrustig na de wedstrijd: daar werden tien mensen aangehouden. Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz spreekt schande van de rellen: "Relschoppers, echt, schaam jullie."

De politie in Rotterdam en Amsterdam sprak van 'een groep van ongeveer vijfhonderd supporters'. Er werden brandjes gesticht en met onder meer vuurwerk en glas naar de politie gegooid. In Den Haag gooiden supporters met zwaar vuurwerk en trokken ze auto's van voorbijgangers open. De ME voerde in alle drie de steden charges uit.

Er zijn zeker zes mensen aangehouden: vier in Rotterdam, één in Den Haag en één in Amsterdam. In Rotterdam raakten twee politieagenten gewond. "Eén liep gehoorschade op en de ander kreeg iets tegen zijn hoofd", zegt een politiewoordvoerder. 

Marokko won vanmiddag met 2-0 van België op het WK in Qatar. Het was de eerste WK-winst voor Marokko in 24 jaar. De ploeg staat er nu goed voor om zich te plaatsen voor de achtste finales.

Kort daarna gingen supporters van het Marokkaanse team meerdere Nederlandse steden de straat op om de overwinning te vieren. In Den Haag concentreerde het feest zich in de Schilderswijk. In Amsterdam was een grote toeloop rond het Mercatorplein in Amsterdam West. 

Sfeer sloeg om

De sfeer onder de feestvierders werd in de drie grote steden vervolgens grimmiger. Aanwezigen gooiden vuurwerk en stenen naar de politie, waarna de ME werd ingezet.

Minister Yeşilgöz schrijft in een reactie dat de relschoppers vervolgd moeten worden. "Relschoppers, echt, schaam jullie. Daders moeten vervolgd worden voor dit abjecte, misdadige gedrag. De politie heeft stevig moeten optreden vanavond. Samen met justitie doet zij nu onderzoek naar de gebeurtenissen."

Ook in Brussel was het onrustig. Relschoppers gooien met vuurwerk en flessen, sloegen met stokken en stichtten brandjes. Er werden tien mensen aangehouden. Enkele mensen raakten gewond. De politie gebruikte traangas en een waterkanon tegen hen:

Rellen in Brussel na verlies België tegen Marokko

00:28

Ook in Antwerpen en Luik kwam het tot ongeregeldheden. In die eerste eerste stad kreeg een tv-verslaggever een klap en moest de politie een waterkanon inzetten. In Luik belaagde een groep vandalen een politiebureau: er werden ruiten ingegooid en politieauto's beschadigd.

In Utrecht en Amersfoort werd vooral feest gevierd, zegt een woordvoerder van de politie. In de Utrechtse wijk Lombok was de sfeer feestelijk, er waren slechts her en der wat kleine straatbrandjes. In Amersfoort werd een scooter in brand gestoken en was vuurwerk.

Marokko speelt aanstaande donderdag de volgende wedstrijd op het WK, tegen Canada om 16.00 uur. De politie in Amsterdam kijkt wat de ongeregeldheden van vanavond betekenen voor de politie-inzet tijdens dat duel.