Ga naar de inhoud
'Dirty Matt'

Omstreden Britse oud-minister in finale realityshow: 'Ze zien hem graag lijden'

Oud-minister Matt Hancock in de realityshow I'm A Celebrity... Beeld © ITV

Matt Hancock was als minister van Volksgezondheid het gezicht van de coronapandemie en de strenge lockdowns in het Verenigd Koninkrijk. Na een schandaal moest hij aftreden. Nu is de politicus te zien in een realityshow waarin hij begraven wordt tussen slangen en een anus van een koe moet eten. Hij heeft zelfs de finale bereikt, tot afschuw van veel Britten.

In de jungle van Australië kijken de deelnemers van I'm A Celebrity…Get Me Out Of Here verbaasd op als oud-minister Matt Hancock zijn entree maakt. Een van hen vraagt hem waarom hij meedoet. "Omdat ik meer ben dan alleen politicus. Meer menselijk."

"Je gaat het moeilijk krijgen", is de conclusie van een van zijn kampgenoten.

Koning van de jungle

In het populaire ITV-programma strijden bekende Britten om de titel 'Koningin of Koning van de jungle'. Ze moeten griezelige, lastige of onsmakelijke opdrachten doen om verder te komen. Het publiek bepaalt wie er doorgaan. Zo'n 9 miljoen mensen kijken naar de realityshow en die lijken hun oud-minister graag te zien worstelen, want Hancock zit bij de laatste drie. "Dit is leedvermaak voor de kijkers, want Hancock kan het in de ogen van veel Britten niet meer goed doen", vertelt correspondent Anne Saenen.

Knuffelen op camera

Matt Hancock moest als minister van Volksgezondheid aftreden toen in juni 2021 camerabeelden van hem uitlekten. Daarop was te zien hoe hij op zijn ministerie knuffelde en zoende met een van zijn collega's. "Het zorgde voor veel ophef, omdat het Verenigd Koninkrijk op dat moment nog in een strenge lockdown zat en mensen afstand van elkaar moesten houden", zegt Saenen. Hancock was op dat moment nog getrouwd. Het bezorgde hem de bijnaam 'Dirty Matt'. 

Britse
Lees ook:
Britse zorgminister stapt op om uitgelekte beelden van zoen met adviseur

Een van de deelnemers in de realityshow spreekt Hancock aan op zijn misstap. Presentatrice Scarlette Douglas zegt: "Het was een zware tijd. Als mensen die de regels bepalen ze dan breken, is het een klap in het gezicht."

Zanger Boy George, die ook in de finale staat, zegt het ongemakkelijk te vinden om met de politicus in het programma te zitten. "Mijn moeder lag aan het begin van de pandemie in het ziekenhuis. Ik mocht haar niet bezoeken, terwijl ik vreesde voor haar leven."

Ook succesvol

Het Verenigd Koninkrijk werd zwaar getroffen tijdens de coronapandemie. De keuzes die voormalig premier Boris Johnson en Matt Hancock in de beginfase van de pandemie maakten, zijn onderdeel van een onderzoek naar het handelen van de regering. "De Britten nemen Hancock nu vooral kwalijk dat hij zijn eigen regels schond. Terwijl hij tegelijkertijd ook het vaccinatieprogramma heeft opgezet, wat hier uiteindelijk succesvol was."

Een groep nabestaanden van Covid-slachtoffers vindt het, zolang dat onderzoek loopt, ongepast dat Hancock meedoet aan een realityshow. "Als hij respect zou hebben voor de getroffen families zou hij zijn privémails delen voor het onderzoek en niet insecten aan het eten zijn", zo zeggen ze tegen de BBC.

'Doe het niet'

Matt Hancock zat voor zijn deelname nog als conservatief partijlid in het parlement. Maar de Conservatieve Partij heeft hem direct geschorst toen bekend werd dat Hancock aan I'm A Celebrity… mee ging doen. Zijn partijgenoten vinden dat hij zijn tijd in de politiek hoort te steken.

"Hij vertegenwoordigt het district West Suffolk, maar door zijn deelname zit hij ineens wekenlang in de jungle en kan hij zijn werk niet doen. Dat ging zijn partij te ver", legt Anne Saenen uit. Daarnaast willen ze volgens haar ook een duidelijk signaal afgeven aan andere politici die overwegen dit soort dingen naast hun werk te doen. "Doe het niet."

Ook premier Rishi Sunak heeft er geen goed woord voor over. "Ik was erg teleurgesteld dat hij aan deze show mee ging doen. Parlementsleden horen zich te focussen op het oplossen van problemen."

Vergeven

Hancock zelf zegt aan de show mee te doen om verbinding te maken met het publiek en zijn campagne voor dyslexie onder de aandacht te brengen. In een van de uitzendingen spreekt hij zijn hoop uit dat de Britten hem voor zijn fouten als minister zullen vergeven.

"Maar het lijkt er toch vooral op dat hij dit doet om zijn imago op te poetsen en om geld te verdienen", zegt Anne Saenen. De winnaar van de realityshow ontvangt geen prijzengeld, maar voor zijn deelname zou Hancock zo'n 400.000 pond krijgen.