Ga naar de inhoud
Oostelijke wind

Het wordt grijs en waterkoud: 'Soepkippenweer is in aantocht'

Beeld © Getty Images

Het wordt komende week een stuk kouder. Maar stralend blauwe luchten boven stijfbevroren plassen en sloten hoeven we voorlopig niet te verwachten. Meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar: "Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud."

"Soepkippenweer, noemen wij dat", voegt Aarts er nog aan toen. "Het lijkt erop dat we de zon maar weinig gaan zien begin december."

Uit het oosten

Vandaag en morgen valt er nog wat regen, daarna wordt het droog. En vanaf donderdag duiken we qua temperatuur dan onder het gemiddelde. Waar een graad of acht begin december normaal is, houdt het later deze week met maximaal vijf graden wel ver op. Volgend weekend zitten we daar vermoedelijk zelfs nog wat onder.

In de nachten vriest het dan net wél, of net niet. "Dat hangt ervan af hoeveel bewolking er is."

Temperaturen in de dubbele cijfers gaan verdwijnen: "Dat heeft allemaal te maken met een vrij krachtig hogedrukgebied boven Oost-Europa. Wij krijgen een oostelijke wind, die koudere lucht gaat aanvoeren."

Van
Lees ook:
Van mistboog tot stralingsmist, dit wist je nog niet van mist

Het wordt niet het type winterweer waar veel winterfanaten warm voor lopen: "De schaatsen kunnen nog niet uit het vet." Het wordt, zo schetst Aarts: "Echt een grijze bedoening. Dat komt omdat er veel vocht in de atmosfeer zit en de zon niet genoeg kracht heeft om mist en nevel weg te branden."

Sneeuw?

Een sneeuwballetje gooien dan misschien? Ook niet: "Neerslag zit na maandag voorlopig helemaal niet in de verwachting."

Wat er na volgend weekend gebeurt, is onduidelijk. "Dat is echt een twijfelgeval. Sommige modellen laten maximumtemperaturen van rond het vriespunt zien en 's nachts tot -5, in andere modellen is de maximumtemperatuur wel tien graden. "

In Oost-Europa wordt het kouder. Als de wind lang genoeg uit die richting blijft waaien, dan krijgen de modellen die het meest koude weer voorspellen gelijk. Draait de wind, dan is écht winterweer voorlopig nog niet aan de orde.