Ga naar de inhoud
13, 19 en 37 jaar

Drie aanhoudingen na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Foto ter illustratie Beeld © ANP

De politie in IJmuiden heeft gisteravond drie personen aangehouden voor ongeregeldheden met vuurwerk. Het gaat om een jongen van 13 en twee mannen van 19 en 37 jaar.

De boa raakte gewond bij het incident, meldt de politie. Een andere handhaver werd onwel. Hij werd ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. De politie moest samen met handhavers van de gemeente en de Koninklijke Marechaussee ingrijpen.

Gisteravond rond half acht verzamelden zich meerdere groepjes op straat in IJmuiden. Bij controle van een aantal personen kregen boa's zwaar vuurwerk naar zich toegegooid.

Wilde
Lees ook:
Wilde vogels zijn lang van slag door geknal, pleidooi voor vuurwerkverbod

De 19-jarige man en de 13-jarige jongen werden aangehouden voor het bezit van illegaal vuurwerk. In de buurt werden meerdere nitraten gevonden. Die waren mogelijk wel aangestoken, maar nog niet afgegaan. De politie heeft de omgeving afgezet om deze nitraten te verwijderen.

Verdachten weer vrij

Door rondhangende groepen die vuurwerk gooiden naar hulpverleners bleef het onrustig. De politie en de marechaussee hebben de groepen uit elkaar gedreven. De 37-jarige man hield zich niet aan de aanwijzingen van de politie. Alle aangehouden personen zijn weer vrij, maar de 37-jarige man en de 13-jarige jongen blijven verdachten, zegt de politie.

Twee weken geleden werd in Duitsland een lading van 350.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. Die was onderweg naar Nederland: 

Grootste illegale vuurwerkvangst ooit, bestemming Nederland

01:22
Het lag allemaal opgeslagen net over de grens in Duitsland.