Ga naar de inhoud
Vastgelijmd

150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden bij blokkade A12

Volgens de organisatie waren er enkele honderden demonstraten aanwezig. Beeld © ANP / Nico Garstman

De politie heeft in Den Haag 150 demonstranten aangehouden bij een snelwegblokkade van de actiegroep Extinction Rebellion. Sinds het middaguur hielden actievoerders de snelweg A12 in beide richtingen bezet. Rond 14.50 uur werd de weg weer geopend, meldt de ANWB.

De actiegroep protesteerde tegen subsidies voor de fossiele industrie. Extinction Rebellion koos voor deze plek omdat het pal naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is. Via Twitter laat de organisatie weten te demonstreren tegen '17,5 miljard jaarlijkse subsidie voor de fossiele industrie'.

Volgens de actiegroep waren er een paar honderd demonstranten aanwezig. De politie gaf hen de opdracht te vertrekken naar het Malieveld om de demonstratie daar voort te zetten. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Veel demonstranten gingen in plaats daarvan zitten op de snelweg. 

Op beelden van de livestream van de actiegroep is te zien dat de politie tientallen demonstranten heeft aangehouden. De aangehouden demonstranten werden met een bus afgevoerd naar het politiebureau. 

Een paar demonstranten hadden hun handen vastgelijmd aan de snelweg. Met behulp van flesjes cola wist de politie de lijm op te lossen. 

Verboden

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag had eerder op de dag de actie verboden. "Gevaar voor demonstranten, omstanders of verkeer is niet toegestaan", zei de gemeente op Twitter.

Een woordvoerder van de actiegroep laat weten dat er in totaal rond de 250 demonstranten aanwezig waren. De demonstratie begon op het Malieveld, maar verplaatste zich later naar de snelweg.

"De politie mag de demonstranten zes uur vasthouden voor een zogeheten C-vergrijp. Dat is geen misdrijf, maar een overtreding. Daar kiezen we de acties ook bewust op uit. We willen het dagelijks leven ontregelen, maar geweldloos en door middel van lichte overtredingen ons standpunt agenderen", aldus de woordvoerder.