Ga naar de inhoud
Twijfel over kwaliteit

Drie Zwolse cardiologen mogen geen ingewikkelde ingrepen meer doen

Archieffoto van een hartkatheterisatie. Beeld © ANP

Drie cardiologen in het Zwolse Isala-ziekenhuis mogen voorlopig bepaalde ingewikkelde ingrepen niet meer zelfstandig uitvoeren. Dat is besloten nadat medewerkers de noodklok hadden geluid over hun functioneren.

Het gaat om cardiologen die werkzaam zijn op de zogeheten hartkatheterisatiekamers. Ze vervangen onder meer hartkleppen en plaatsen pacemakers, samen met hartfunctielaboranten die assisteren bij zulke ingrepen en daar speciaal voor zijn opgeleid.

De Volkskrant schrijft vandaag dat die laboranten het werk dreigden neer te leggen als niet kon worden gegarandeerd dat er altijd een meer ervaren cardioloog in de buurt zou zijn.

Tekort aan artsen

De afgelopen weken moest zo vaak de hulp van een meer ervaren cardioloog worden ingeroepen, dat medewerkers 'onvoldoende vertrouwen' hadden dat de drie cardiologen zelfstandig veilige zorg kunnen leveren.

De drie cardiologen om wie het gaat zijn nieuw in het ziekenhuis. Zij zijn aangesteld om het tekort aan artsen in het ziekenhuis op te vangen.

'Mogelijk
Lees ook:
'Mogelijk corruptie met Duitse pacemakers in ziekenhuis Zwolle'

Het ziekenhuis geeft in een verklaring toe dat er problemen zijn op de afdeling cardiologie. Er is onderbezetting bij arts-assistenten en andere zorgmedewerkers. De afgelopen maanden zijn volgens het ziekenhuis, 'omdat er geen patiëntonveilige situaties mogen ontstaan', verschillende maatregelen getroffen en aanpassingen gedaan in de bedrijfsvoering.

"We zijn er nog niet, maar we zijn wel met elkaar de juiste stappen aan het zetten om de ontstane problematiek binnen de afdeling cardiologie op te lossen."

Ook een corruptiezaak

Op de afdeling cardiologie van het ziekenhuis is het al langer onrustig. Zo speelt er een corruptiezaak rond een groep cardiologen van het Isala. Zij zouden een leverancier van medische hulpmiddelen hebben voorgetrokken bij bestellingen en hiermee miljoenen hebben verdiend.

De FIOD onderzoekt de zaak. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zei begin september geen aanwijzingen te hebben dat de patiëntveiligheid hierdoor in gevaar kwam.

Bekijk ook: Dit horloge belt 112 als je een hartstilstand krijgt

02:11
Verschillende ziekenhuizen werken op initiatief van de Hartstichting aan een levensreddende gadget voor hartpatiënten: een horloge dat de hulpdiensten belt bij een hartstilstand. Simone (81) is een van de eerste personen die zo'n apparaat mag uittesten.