Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

NPO breidt onderzoek DWDD uit naar hele publieke omroep

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij De Wereld Draait Door wordt uitgebreid naar de gehele publieke omroep. Dat heeft de NPO bekendgemaakt.

Vorige week vrijdag kwam presentator Matthijs van Nieuwkerk in opspraak door een artikel in de Volkskrant waarin tientallen oud-medewerkers spraken over de werkomstandigheden bij het programma.

Mores, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de podium-, film- en televisiesector, heeft sinds de berichtgeving rondom DWDD meerdere meldingen ontvangen over vergelijkbare gevallen binnen de gehele publieke omroep.

Onafhankelijke adviseurs

Wie het onderzoek leidt, maakt de NPO niet bekend. Volgens de omroep wordt een 'onafhankelijke commissie' samengesteld, bestaande uit vier of vijf leden. Daarnaast staan twee onafhankelijk adviseurs de commissie bij. Meldpunt Mores treedt op als adviseur voor de commissie.

NPO
Lees ook:
NPO 'enorm geschrokken' van grensoverschrijdend gedrag bij DWDD

Concrete aanbevelingen

Het eerste deel van het onderzoek spitst zich toe op 'de systematische oorzaken' van grensoverschrijdend gedrag, zoals 'de competitieve omgeving, gedrag en instelling en het effect van tijdelijke contracten en het werken met freelancers'. Dit deel van het onderzoek moet volgens de NPO leiden tot concrete aanbevelingen voor de toekomst.

Het tweede deel van het onderzoek focust op het grensoverschrijdende gedrag zelf. 'In welke vorm was er sprake van, welke signalen waren er en wat is ermee gedaan?' wil de NPO weten.

Oud-visagist
Lees ook:
Oud-visagist DWDD 'opgelucht en dankbaar' na onthullingen Volkskrant