Vóór 2035 moet in Nederland het verbruik van drinkwater met 20 procent zijn teruggebracht. Dat heeft de ministerraad besloten, op voorspraak van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris Vivianne Heijnen.
"We zeggen al langer dat we zuiniger om moeten gaan met drinkwater, omdat water steeds schaarser wordt", zegt een woordvoerder van het ministerie.
"Het is nu voor het eerst dat we zo concreet de oproep doen tot 20 procent bezuinigen. En die oproep is aan bedrijven en particulieren. Er is een gedragsverandering nodig, en we gaan kijken hoe we daarbij kunnen helpen."

Tegen de grenzen aan
Minister Harbers zei in een verklaring: “Eeuwenlang hebben we met eigen handen ons land gemaakt tot wat het is, bijvoorbeeld door dijken te bouwen en sloten te graven. Maar we lopen nu steeds meer tegen de grenzen aan, vanwege het intensieve gebruik en de klimaatverandering."
Door meer rekening te houden met ons water, kunnen we ook in de toekomst blijven wonen en werken in Nederland, is het idee.
Regels voor bodembedekking
Tegelijkertijd moet Nederland beter kunnen omgaan met wateroverlast. Mede daarom komen er regels om een minder groot deel van de bodem te bedekken met tegels of straatstenen.
Als de bodem bedekt is, kan die minder water opnemen en opslaan.
Bouwlocaties
Ook is gekeken naar bouwlocaties. Het kabinet wil niet meer bouwen op plaatsen die later nodig zijn voor het bergen en afvoeren van water, zoals in de diepste delen van diepe polders en in de uiterwaarden van rivieren.
Staatssecretaris Heijnen: "Elk stukje van de bodem is in gebruik, daarom vind ik het een goede zaak om er zuinig mee om te gaan."

Grondwaterpeil
Eerder lekte al uit dat het grondwaterpeil omhoog moet. Dat moet het zakken van de grond bij droogte tegenhouden, én de uitstoot van CO2 beperken.
Boeren hebben al aangegeven zich zorgen te maken over de gevolgen. Een hoger grondwaterpeil zorgt voor drassige grond, en dat kan boeren in de weg zitten.
In augustus 2020 was het drinkwater al bijna 'op' door de droge zomer. Waterbedrijven waarschuwden zelfs voor minder of helemaal geen water uit de kraan. In deze video leggen we uit hoe dat kon gebeuren: