Ga naar de inhoud
Willem Engel

Viruswaarheid 'genoodzaakt' te stoppen als actiegroep

Jurist Jeroen Pols en Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Beeld © ANP

Viruswaarheid stopt als actiegroep. Dat hebben voormannen Jeroen Pols en Willem Engel vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag.

Directe aanleiding is een recente rechtszaak, die ertoe leidde dat ING Bank de bankrekening mocht opheffen. "Zonder rekening is deelname aan het maatschappelijk verkeer onmogelijk. Dat betekent dus dat we gaan stoppen", zegt Jeroen Pols.

De bank stopte de rekening in november 2020. Viruswaarheid stapte daarop naar de rechter en mocht de rekening in de tussentijd gebruiken.

Vorige maand bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat het opheffen van de rekening terecht was, omdat Engel 'niet integer' had gehandeld.

Weer voor rechter

Willem Engel stond afgelopen maandag weer voor de rechter, voor een aantal opruiende coronagerelateerde tweets die met zijn account werden gestuurd tussen juni 2020 en december 2021.

Engel plaatste onder meer een bericht op Twitter waarin hij demonstranten vorig jaar juni opriep om toch naar een verboden demonstratie op het Malieveld te komen.

OM
Willem Engel
OM eist taakstraf en voorwaardelijke cel tegen Willem Engel voor opruiing

Viruswaanzin

De groep begon in 2020 als Viruswaanzin en keerde zich tegen overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de avondklok, de vaccinatiecampagne en het gebruik van corona-apps.

Viruswaarheid stapte regelmatig naar de rechter voor een verbod op zulke maatregelen. 

50.000 euro

De groep draaide op donaties van medestanders. Zij maakten het geld over op de ING-rekening van de dansschool van Willem Engel. Hij leende 50.000 euro van de stichting om een stuk grond in Spanje te kopen. Dat geld heeft hij inmiddels terugbetaald, maar voor ING was het de druppel.