Ga naar de inhoud
Meer werkgevers in de knel

90 procent van de ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien

Ziekenhuismedewerkers aan het werk. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Het overgrote deel van de ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien. Dit komt door de gestegen kosten van onder meer personeel en energie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geldt dit voor 90 procent van de ziekenhuizen.

Dit hoge percentage blijkt uit onderzoek door Finance Ideas onder 56 ziekenhuizen. NVZ-voorzitter Ad Melkert spreekt van een verontrustende conclusie. "Ziekenhuizen hebben juist nu alle middelen nodig om te investeren in de beste zorg voor de patiënt, goede arbeidsvoorwaarden voor de zorgprofessionals en de uitvoering van het onlangs gesloten Integraal Zorgakkoord."

De ziekenhuizen willen dat het ministerie van Volksgezondheid helpt om de stijgende energie- en loonkosten te compenseren.

Nieuwe regels

Niet alleen de ziekenhuizen dreigen in de problemen te komen. Ook andere werkgevers zijn bezig met de nieuwe regels die per 1 januari ingaan. Een van die regels is de stijging van het minimumloon, die gaat met ruim tien procent omhoog. Dat is volgens Niek Hinsenveld, beleidsadviseur bij werkgeversvereniging AWVN, 'ongekend hoog'.

Het minimumloon wordt elk half jaar geïndexeerd, het stijgt mee met de contractlonen. Per 1 januari gebeurt dit ook en stijgen de lonen met ruim 2 procent, maar het kabinet gooit daar een verhoging van ruim 8 procent bovenop. "Het komt neer op 10,15 procent per januari", zei Hinsenveld eerder tegen RTL Nieuws.

Werkgevers
Lees ook:
Werkgevers worstelen met hoger minimumloon: 'Ongekende stijging'

Ook de detailhandel heeft last van de stijgende personeelskosten. Van speelgoedwinkel tot bouwmarkt, in vrijwel iedere branche zal volgend jaar verlies geleden worden als de situatie blijft zoals die nu is, blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Panteia in opdracht van onder meer MKB-Nederland. De branche roept het kabinet daarom op iets te doen aan de almaar stijgende loonkosten.