Ga naar de inhoud
Racisme door rommel

'Verzonnen wetenschappelijke onderzoeken Diederik Stapel nog steeds geciteerd'

Diederik Stapel in 2014. Beeld © ANP / Jan Boeve

Het is al tien jaar geleden dat bekend werd dat de wetenschapper Diederik Stapel zijn onderzoeksresultaten grotendeels uit zijn duim zoog, toch duikt zijn werk nog altijd op in nieuwe wetenschappelijke studies. Het gaat dan om verwijzingen naar diens 'onderzoeken'.

Dat meldt de Volkskrant. Diederik Stapel was als hoogleraar sociale psychologie een ster in zijn vakgebied. Hij was daarnaast een graag geziene gast in televisieprogramma’s, maar werd in 2011 ontslagen door de Universiteit Tilburg nadat bekend was geworden dat hij op grote schaal had gefraudeerd. Hij claimde bijvoorbeeld dat hij onderzoek op middelbare scholen deed, maar in werkelijkheid verzon hij onderzoeksgegevens zelf.

Racisme door rommel

Het resulteerde geregeld in uitkomsten die zeer mediageniek waren. Zo zou de gedachte aan grote stukken vlees mensen egoïstisch maken. En wie op straat veel rommel tegenkwam, zou sneller racistische neigingen krijgen.

De verzinsels van Stapel werden de afgelopen vijf jaar nog zeker 115 keer aangehaald in wetenschappelijke publicaties, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Een enkele keer werd wel naar zijn werk verwezen in de juiste context, namelijk als een voorbeeld van fraude, maar in de meeste gevallen gebeurde dat in alle ernst.

De
Lees ook:
De acht opvallendste bevindingen van het Stapel-onderzoek