Ga naar de inhoud
Schrik verwerken

Wilde vogels zijn lang van slag door geknal, pleidooi voor vuurwerkverbod

Beeld © iStock

Veel dieren raken van slag van vuurwerk dat wordt afgeschoten. Dat geldt zeker ook voor vogels, blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat wilde vogels rond de jaarwisseling van schrik massaal opvliegen was al langer bekend, maar nu is gebleken dat ze dagen nodig hebben om het effect van het vuurwerk te verwerken. 

Vier soorten ganzen

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Max Planck Instituut voor diergedrag hebben dat uitgezocht onder honderden ganzen in Nederland, Duitsland en Denemarken.

De onderzoekers volgden acht jaar lang vier soorten ganzen met een zendertje. Tijdens het vuurwerk verlieten de vogels direct hun slaapplaats, op zoek naar een andere plek op grotere afstand van mensen. Ze legden daarvoor afstanden af van 10 tot wel 500 kilometer. De ganzen vlogen ook veel hoger dan normaal. Eenmaal op een nieuwe plek aangekomen bleven de vogels nog dagen onrustig.

Vuurwerkverbod
Lees ook
Vuurwerkverbod of niet, Nederland begint knallend aan 2022

Pleidooi voor vuurwerkverbod

De dieren besteedden in de dagen na de vuurwerkverstoring ook veel meer tijd aan grazen. Dat doen ze volgens dierecoloog Bart Nolet van NIOO-KNAW om de energie die ze tijdens hun vuurwerkvlucht hebben verbruikt te compenseren.

Het vuurwerkverbod tijdens de coronapandemie gaf de onderzoekers een unieke kans om te zien wat er gebeurde als er veel minder vuurwerk werd afgestoken. Maar zelfs dan had vuurwerk nog een negatief effect op twee van de vier onderzochte soorten ganzen.

Nolet pleit voor een vuurwerkverbod in de buurt van beschermde vogelgebieden en belangrijke vogelrustplaatsen.

Terugdringen
Lees ook
Terugdringen landbouwgif is helse klus: 'In Spanje eten ganzen en ezels nu het onkruid'