Ga naar de inhoud
Van Nieuwkerk werkt mee

NPO legt opdracht voor DWDD-onderzoek toch bij commissie neer

Van Nieuwkerk in het decor van DWDD. Beeld © ANP

De NPO wil de opdracht voor het onafhankelijke onderzoek naar de werkcultuur bij De Wereld Draait Door bij een aparte commissie neerleggen. Zo wil de publieke omroep de schijn van belangenverstrengeling voorkomen.

De regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag, Mariëtte Hamer, maakt dat vandaag bekend in het KRO-NCRV-programma Spraakmakers. De NPO bevestigt dat Hamer vandaag over dit onderwerp spreekt met NPO-baas Frederieke Leeflang.

Met deze maatregel lijkt de NPO te reageren op de kritiek die de afgelopen dagen werd geuit op het aangekondigde onderzoek. Het Commissariaat voor de Media was ertegen dat de NPO de opdrachtgever van het onderzoek zou zijn. De mediawaakhond vreesde dat de onafhankelijkheid daardoor in het geding zou komen.

Commissie van wijze mensen

"Ik heb begrepen dat de NPO nu kiest voor gedelegeerd opdrachtgeverschap", zegt Hamer. "Dan geef je een commissie van wijze mensen zelf de ruimte om de vraag te formuleren en om onderzoekers te vinden. Je plaatst er een schakeltje tussen."

Zij vergelijkt deze constructie met het kabinet dat een onderzoek uitbesteedt aan een onafhankelijke commissie. "Ik vind dat beter dan de variant dat je een onderzoeksbureau inhuurt. Dan ga je echt een relatie aan. De opdracht blijft dan wel liggen bij de werkgever; daar zie je regelmatig problemen van komen."

Angstsfeer
Lees ook:
Angstsfeer DWDD werd volgens oud-VARA-redacteur al lang geleden aangekaart

Het NPO-onderzoek gaat over de vraag welke signalen er zijn geweest over misstanden op de redactie bij DWDD, en wat er met die signalen is gebeurd. Frans Klein, de huidige directeur video van de NPO, was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD.

Van Nieuwkerk werkt mee aan onderzoek

Het onderzoek volgt op een artikel in de Volkskrant waarin meer dan vijftig oud-medewerkers van DWDD vertelden dat presentator Matthijs van Nieuwkerk de redacteuren met regelmaat terroriseerde en kleineerde. Van Nieuwkerk heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De programma's die hij voor de NTR maakte rond de Top 2000 gaan niet door met Van Nieuwkerk.

Eerder op de dag heeft de presentator laten weten mee te zullen werken aan het onderzoek. Medialane, het bedrijf waar Van Nieuwkerk in dienst is, heeft nog niet inhoudelijk op de onthullingen gereageerd.

Frank Evenblij: 'Moeilijk mee gehad'

Gisteravond deed ook voormalig DWDD-Jakhals en tafelheer Frank Evenblij een boekje open bij de talkshow van Beau. Hij zei 'vaak schreeuwend' tegenover de eindredactie te hebben gestaan omdat hij het niet eens was met de wijze waarop er werd gewerkt. "Ik geloofde gewoon niet dat dat de methode was om mensen te motiveren. Ik heb het er erg moeilijk mee gehad."

Frank en Erik blikken terug op Jakhalzen-periode na Volkskrant-verhaal

03:17

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore