Ga naar de inhoud
'Ontzettend verschrikkelijk'

Dodelijk ongeluk met klaphamer Haaksbergen: OM eist 7 maanden cel

De klaphamer waarmee het in Haaksbergen misging. Beeld © SPS Media

Tegen de man die op oudejaarsdag in Haaksbergen met een klaphamer een dodelijk ongeluk veroorzaakte, is 7 maanden cel geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt Sebastiaan O. grove onvoorzichtigheid en houdt hem verantwoordelijk voor de fatale explosie die het leven kostte aan de 12-jarige Bram. "Er is sprake van een opeenstapeling van fouten en onnadenkendheden."

Verdachte Sebastiaan O. (38) nam tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank van Almelo zelf het woord. Hij noemde het 'ontzettend verschrikkelijk wat er gebeurd is'. "Het doet nog elke dag pijn", zei hij geëmotioneerd, "bij iedereen."

Het ongeluk gebeurde op oudejaarsdag tijdens een buurtfeest op de Albert Cuyplaan in Haaksbergen. Daarbij sloeg de verdachte met een zogenoemde klaphamer op 'klaphamerpoeder', een mengsel van kaliumchloraat en zwavel. Dat zorgt voor harde knallen, vergelijkbaar met carbid- of melkbusschieten.

Bij de explosie die volgde, werd de 12-jarige Bram geraakt door stukjes rondvliegend metaal. "Het moet een enorme kracht geweest zijn", concludeert de officier uit de scherven.

Vuurwerkverbod

Het slachtoffer stond met twee vriendjes bij de klaphamer te kijken. Een andere jongen van 11 jaar raakte bij de explosie zwaargewond, hij werd door meerdere stukken metaal geraakt. Een derde jongen bleef ongedeerd. De jongens waren slechts omstanders; ze waren zelf niet met de klaphamer bezig.

Vanwege de coronamaatregelen gold in Nederland een vuurwerkverbod. "Wij zijn vuurwerkfanaat en knalvuurwerk mocht niet. Dit ding hebben we toen maar aangeschaft om toch te knallen, ook met de kinderen."

O. had de klaphamer twee weken daarvoor gekocht op Marktplaats, verklaarde hij, van iemand in Heerde die hem zelf had gelast. Justitie oordeelde vandaag: "Het was roestig staal en gammel laswerk. Dat de verdachte de klaphamer er degelijk uit vond zien, valt naar de mening van het Openbaar Ministerie niet te begrijpen."

In deze video zie je de bewuste klaphamer, en leggen we uit wat het is:

Dodelijk ongeluk Haaksbergen door deze klaphamer

01:06
In deze video is de klaphamer te zien die bij het ongeluk betrokken was. En we leggen uit wat een klaphamer is.

In de rechtszaal werden twee video's getoond van de rookwolk die op de explosie volgde. Door de knal kwam de 28 kilo zware klaphamer van de grond en maakte die een salto. O: "Ik heb geen idee hoe dit heeft kunnen ontstaan. Het had nooit mogen gebeuren."

De officier zei tijdens de zitting: "Er gold een landelijk vuurwerkverbod om de zorg te ontlasten. Tegen deze gedachte is niet te bevatten dat verdachte op zoek ging naar een alternatief."

Brams vader Tom zei gisteren in een interview met RTL Nieuws dat Bram 'helemaal wild van vuurwerk' was. Hij was door het verbod niet van plan naar buiten te gaan, maar toen twee vriendjes hem kwamen ophalen, ging hij toch mee.

Onvermijdelijk dat mis zou gaan

Buiten kwamen ze Sebastiaan O. tegen, die met de klaphamer bezig was. Vader Tom: "Ze hadden zoiets nog nooit gezien. Als er iemand in de weer is met zo'n middeleeuws apparaat, dan trekt dat mensen. Zeker kinderen van de leeftijd van Bram."

Hij neemt het de verdachte kwalijk dat hij onvoorzichtig is geweest: "Natuurlijk heeft hij niet gewild dat het zo zou aflopen. Maar de gebrekkige constructie en de grote hoeveelheid klappoeder, het was onvermijdelijk dat het mis zou gaan. Hoe haal je het in je hoofd zo'n middeleeuws apparaat te gebruiken, op een doorgaande weg met kinderen – ook die van hemzelf – eromheen?"

Vader
Lees ook:
Vader overleden Bram (12) wil verbod klaphamer: 'Hij mag niet voor niets zijn gestorven'

In de rechtszaal spraken Brams vader, moeder en broertje de verdachte toe. Die laatste met een vooraf opgenomen verklaring. Hij pleitte - net als zijn ouders - voor een verbod op klaphamers.

Om hun eis kracht bij te zetten, hadden ze een glazen urn meegenomen naar de zitting met de as van Bram erin.

Taakstraf 'een lachertje'

Gisteren voorspelde Brams vader dat de strafeis mogelijk beperkt zou blijven tot een taakstraf. Hij noemde dat toen 'een lachertje', maar gaf ook aan dat voor zijn gezin een verbod op klaphamers nog belangrijker is. "Hij mag niet voor niets zijn gestorven. Klaphamers moeten worden verboden."

De rechtbank doet op 15 december uitspraak in de zaak .

In deze video zie je de ouders van Bram:

Ouders overleden Bram (12) vechten voor verbod op klaphamer

05:10
De ouders en het broertje van Bram willen dat er een landelijk verbod op het apparaat komt. Bij ons doen ze hun verhaal.