Ga naar de inhoud
Op acht plekken

Kabinet maakt op 19 december excuses slavernijverleden

President Rutte eerder met Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden Beeld © ANP

Op acht verschillende plekken gaan leden van het kabinet de eerder aangekondigde excuses maken voor het slavernijverleden. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws, na berichtgeving van de NOS. Dit gaat gebeuren op maandag 19 december.

Zeven leden van het kabinet reizen ervoor naar Suriname en de eilanden van Caribisch Nederland. Zij zullen daar die dag toespraken houden, waarin ze namens de Staat der Nederlanden spijt zullen betuigen.

Premier Rutte doet hetzelfde in Nederland.

Historische
Lees ook:
Historische stap: kabinet gaat excuses maken voor slavernijverleden

Eerder deze maand werd al bekend dat het kabinet op korte termijn excuses zou maken voor het slavernijverleden. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong daar ook op aan, na een reis van een Kamerdelegatie naar Suriname, Curaçao en Bonaire.

Premier Rutte bracht zelf in september een bezoek aan Suriname. Daar zei hij dat 2023 in het teken moet staan van erkenning van het slavernijleed.

150 jaar geleden

Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Aan de vooravond van dat herdenkingsjaar spreekt het kabinet dus de langverwachte excuses uit.

Oproep:
Lees ook:
Oproep: neem vrije dag op 1 juli om afschaffing slavernij te vieren

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) zal afreizen naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, zeggen de bronnen.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) gaat naar Aruba, minister Van Gennip (Sociale Zaken) naar Bonaire, staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) naar Curaçao, staatssecretaris Van Rij (Financiën) naar Sint-Eustatius, staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) naar Saba en minister Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint-Maarten.