Ga naar de inhoud
CDA-plan

Onderwijsministers voelen niets voor smartphoneverbod in de klas

Telefoon gaat tijdens de les in een speciale telefoonbak. Beeld © ANP

Onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma zien weinig in het plan van het CDA om smartphones in de schoolklas wettelijk te verbieden. Ze vinden het belangrijk dat scholen hier zelf een lijn in bepalen.

Gisteren werd het plan van het CDA ook al lauw ontvangen in de Tweede Kamer, ook door de andere coalitiepartijen.

René Peters van het CDA denkt dat het voor leraren moeilijk is smartphones te verbieden in de klas als die wel zijn toegestaan in andere lessen en klassen. Daarom stelde hij een verbod voor tijdens het debat over de onderwijsbegroting.
 

Bekijk ook: Op deze school is de mobiele telefoon verboden

01:24
Leerlingen balen. "Maar het is goed voor de schoolresultaten."

In de Tweede Kamer werd de zorg dat smartphones veel afleiden van de lesstof breed gedeeld, maar was weinig steun voor een verbod. Harm Beertema (PVV) wees erop dat hij eerder al een vergelijkbaar voorstel deed, en was dus voor.

Maar coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie waren weinig enthousiast. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wees op de verantwoordelijkheid van de school. 

Negatieve gevolgen

Minister Dijkgraaf schrijft in een brief aan de Kamer: "Scholen hebben de pedagogisch-didactische verantwoordelijkheid én professionaliteit om te bepalen op welke wijze digitale middelen in de school gebruikt kunnen en mogen worden." De minister vindt een wettelijk verbod  daar 'minder goed' bij passen, én hij denkt dat het tijdrovend is om hier een wet voor te maken.

Wel stelt hij dat onderzoek aantoont dat 'overmatig en ongereguleerd gebruik' van de mobiele telefoon negatieve gevolgen heeft in de klas. "Afgeleide leerlingen, verminderde prestaties en het later opstarten van een les. Docenten gebruiken mobiele telefoons soms ook op een nuttige manier in de les."

Franse
Lees ook:
Franse leraren blij met mobieltjesverbod: 'Ik was bang dat een leerling me stiekem zou filmen'

Ook is het volgens Dijkgraaf van belang dat leerlingen leren omgaan met mobiele telefoons: "Tijdens een vervolgopleiding of in werk worden mobiele telefoons ook gebruikt."