Ga naar de inhoud
Verminderd toerekeningsvatbaar

Jongen die vrouw neerstak op fiets veroordeeld tot jaar jeugddetentie

Omcirkeld op de voorgrond de 21-jarige vrouw, op de fiets daarachter de jongen. Beeld © Politie

De 16-jarige jongen die in april van dit jaar een 21-jarige vrouw neerstak in Vlaardingen is veroordeeld tot één jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij fietste achter het slachtoffer aan en stak haar plotseling met een mes in haar rug.

De jongen heeft zijn straf inmiddels al uitgezeten in afwachting van het vonnis. Momenteel ondergaat hij een behandeling. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

De rechtbank vindt het niet passend om hem terug te sturen naar de jeugdinrichting, maar zegt dat nu moet worden ingezet op behandeling. Hij heeft diverse stoornissen en wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Veel impact 

Het steekincident had veel impact op het slachtoffer en zorgde ook voor beroering in de samenleving, zei de rechtbank. De 21-jarige vrouw kwam van een feestje af toen ze werd neergestoken op de fiets.

Jongen
Lees ook:
Jongen (16) aangehouden voor in rug steken fietsster Vlaardingen

Opsporing Verzocht besteedde twee keer aandacht aan de zaak. Er werden beelden getoond van de vermoedelijke dader. De verdachte leek de vrouw te hebben gevolgd. Die fietste haar eerst voorbij, keerde om en stak haar vervolgens in haar rug.

Steekwond

Ze dacht eerst dat ze een klap kreeg. Toen bleek dat het ging om een steekwond, werd ze direct naar een ziekenhuis gebracht.