Ga naar de inhoud
Rellen

Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt optreden politie in Staphorst

Een politiebusje bij de afrit van de A28 tijdens de intocht van sinterklaas. Beeld © ANP

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat het optreden van de politie bij de uit de hand gelopen sinterklaasintocht in Staphorst afgelopen zaterdag onderzoeken. Demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werden klemgereden en belaagd door een grote groep relschoppers. De politie greep ogenschijnlijk niet in.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilde in Staphorst demonstreren tijdens de sinterklaasintocht. Onderweg naar de intocht werden meerdere auto's van de actiegroep en van Amnesty International klemgezet door relschoppers, sommigen verkleed als zwarte piet. 

De burgemeester besloot uit veiligheidsoogpunt de demonstratie hierop te verbieden.

Objectief beeld

De Inspectie JenV heeft zelf tot het onderzoek besloten, meldt zij in een verklaring. De inspectie wilde aanvankelijk een intern onderzoek van de politie zelf afwachten, maar is daarop teruggekomen gezien 'het voortdurende maatschappelijke debat, de onrust die over deze kwestie is ontstaan en de gevoelde noodzaak om een objectief beeld te krijgen over de taakuitoefening door de politie'.

De inspectie verwacht dat een onderzoek dat alleen door de politie zelf wordt gedaan, onvoldoende zal bijdragen aan een gedragen objectief beeld van de feiten en omstandigheden rondom de demonstratie. 

Politie
Lees ook:
Politie bij rellen rond intocht Staphorst 'gehinderd door tractoren'

De politie gaf eerder al aan met een grote groep agenten aanwezig te zijn geweest, maar zou zijn gehinderd door blokkades en zelfs kraaienpoten.

De inspectie maakt binnenkort een plan van aanpak bekend waarin zij aangeeft hoe zij het onderzoek uitvoert. Het zal in elk geval gericht zijn op de hoe de politie zich voorbereidt op de demonstratie(s), en hoe zij hun werk uitvoeren gedurende de confrontatie tussen demonstranten en hun belagers en daarna.

Een flinke groep relschoppers verzamelde zich bij de afrit van de A28 en wachtte hier auto's op van KOZP:

Lekke band, eieren, vuurwerk: KOZP-demonstranten opgewacht in Staphorst

00:28
"Er zijn diverse strafbare feiten gepleegd, zoals het vernielen van andermans eigendommen, diefstal, en er is onder andere aangifte gedaan van bedreiging", liet de politie weten.