Ga naar de inhoud
'Kil en gewetenloos'

OM eist acht jaar cel en tbs tegen 17-jarige verdachte liquidatie Itzhak Meiri

Itzhak Meiri werd na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten. Beeld © Michel van Bergen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist acht jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een minderjarige verdachte van een liquidatie. De 17-jarige verdachte schoot de 56-jarige Itzhak Meiri dood. Tegen medeverdachte Jesus T.A. (21) eiste het OM twintig jaar cel.

Het slachtoffer werd op 22 december vorig jaar na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen. De twee verdachten zouden Meiri al lange tijd hebben gevolgd. "Kil en gewetenloos", zo omschreef de officier van justitie de huurmoord.

'Koelbloedige liquidatie'

De 17-jarige F.M. zou de schutter zijn geweest, maar beide verdachten zijn even verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van het slachtoffer, vindt het OM. T.A. nam de opdracht aan en was chauffeur.

Het OM vindt het noodzakelijk het volwassenenstrafrecht op de minderjarige verdachte toe te passen, onder meer vanwege de ernst van het misdrijf. Het gaat om een 'koelbloedig geplande en uitgevoerde liquidatie'. De jonge leeftijd van de vermoedelijke daders noemde de officier 'schokkend en zorgelijk'.

OM:
Lees ook:
OM: '16-jarige vermoedelijk schutter bij moord Itzhak Meiri'

M. was 16 jaar oud toen hij de moord pleegde. Hij zou zeven kogels hebben afgevuurd. Meiri werd er door drie geraakt en bezweek kort na de schietpartij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Zwijgrecht

M. heeft geen enkele verklaring willen afleggen en beriep zich ook tijdens zijn de rechtszaak op zijn zwijgrecht. Medeverdachte Jesus T.A. heeft in juli bij de politie bekend. Hij heeft de moordopdracht via Snapchat aangenomen, verklaarde hij.

T.A. werd een dag na de moord opgepakt, M. in januari. Bewijs tegen het tweetal is volgens het OM ruimschoots aanwezig. Behalve de bekentenis van T.A. heeft justitie ook DNA-sporen, camerabeelden en verklaringen van ooggetuigen. Op een telefoon is een waarschijnlijk door M. ingesproken drillrap over de moord gevonden.

Drillrappers
Lees ook:
Drillrappers voor de rechter: zijn hun teksten strafbaar of artistieke vrijheid?

Itzhak Meiri zou op een dodenlijst hebben gestaan. Hij werd jaren geleden veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor de afpersing van zakenlieden. Over de achtergrond van de moord heeft T.A. niet willen verklaren.

Gedragsproblemen

M. heeft gedeeltelijk meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek, waarvan de details tijdens de rechtszaak achter gesloten deuren werden besproken, omdat hij minderjarig is.

Er is sprake van 'ernstige gedrags- en persoonlijkheidsproblematiek'. Het OM wil dat de tbs-behandeling al tijdens het uitzitten van de celstraf begint 'zodat gered kan worden wat er te redden valt'. De jongen zou door die behandeling 'moeten leren omgaan met demonen uit zijn verleden', zei de officier.

De rechtbank doet uitspraak op 16 december.

Volwassenenstrafrecht bij een minderjarige, hoe bijzonder is dat?

"De toepassing van het jeugdstrafrecht is bij minderjarigen het uitgangspunt", zegt onderzoeker Jeugdrecht Eva Huls van de Universiteit Leiden. "Het toepassen van het volwassenenstrafrecht is dus per definitie een uitzondering."

Volgens Huls kan een rechter op bepaalde gronden aanleiding vinden om het volwassenenstrafrecht bij een minderjarige toe te passen. "Dat gaat dan bijvoorbeeld om de ernst van het begane feit, de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waaronder de misdaad heeft plaatsgevonden."

Hoe vaak het precies voorkomt dat een minderjarige als een volwassene wordt berecht, kan Huls niet zeggen. Momenteel wordt daar nog onderzoek naar gedaan.

In de zaak van de liquidatie op Itzhak Meiri is alleen nog een eis uitgesproken door het OM. De rechtbank hoeft niet mee te gaan in die eis.