Ga naar de inhoud
Tot 300 euro korting

Hoger eigen risico populair, maar 'niet altijd verstandig'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Veel meer Nederlanders kiezen ervoor om het eigen risico van hun zorgverzekering te verhogen. Om te besparen op de premie kiest nu bijna 40 procent van de mensen voor het maximale bedrag van 885 euro. Dat terwijl het niet altijd verstandig is om voor het hoogste bedrag te gaan.

Vergelijkingswebsite Independer zocht dat uit. Het eigen risico bij de basisverzekering voor zorg is 385 euro. Je kunt dit bedrag vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro als je verwacht niet veel zorg uit de basisverzekering nodig te hebben. Je kunt daardoor tot 300 euro per jaar besparen.

Nederlanders zoeken naar manieren om te besparen omdat de zorgpremies het komende jaar flink omhoog gaan. Twee jaar geleden was dat anders en koos nog maar een kwart van de mensen voor het maximale bedrag.

Alle
Lees ook:
Alle verzekeraars op een rij: zo veel duurder wordt je zorgpremie

Independer waarschuwt: je neemt een risico door op deze manier te besparen op je premie. Je hebt dan namelijk een buffer nodig om eventuele hogere zorgkosten op te vangen. Uit een onderzoek dat de vergelijkingswebsite liet doen blijkt dat meer dan de helft van de mensen (64 procent) dat geld niet opzij legt.

Zorg mijden

Van de duizend respondenten die meededen zegt ruim één derde wel geld opzij te gaan leggen. Ook zegt 44 procent van de respondenten soms helemaal niet naar een zorgverlener te gaan, omdat ze dan eigen risico moeten betalen.

In onderstaande video legt Sam Trompert van RTL Z uit waar je op moet letten als je van plan bent van zorgverzekeraar te switchen.

Z zoekt uit: Dit jaar switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

02:34
In
Lees ook:
In België betaal je 100 euro aan zorgpremie, per jaar