Ga naar de inhoud
Internationale operatie

Politie tapte maandenlang oplichters af: nu arrestaties in Engeland én Almere

De servers van de oplichtersdienst draaiden in Almere. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Maandenlang heeft de politie de oplichtingsdienst iSpoof af kunnen tappen, wat de autoriteiten een schat aan informatie heeft opgeleverd. Servers van de hulpdienst voor criminelen draaiden in Almere, waar twee jongemannen zijn opgepakt. Het internationale onderzoek van de politie heeft ook tot meer dan honderd arrestaties in Engeland geleid.

Criminelen konden via software van oplichtingsdienst iSpoof hun eigen telefoonnummer verbergen en zich voordoen als een officiële instantie, zoals een bank of verzekeringsinstantie.

Op die manier konden de oplichters mensen hun gegevens en uiteindelijk hun geld aftroggelen. Oplichters betaalden voor de dienst met bitcoins en dachten anoniem te kunnen blijven.

Honderdduizenden slachtoffers

Naar schatting zijn zo'n 200.000 mensen met hulp van iSpoof opgelicht. Tientallen miljoenen euro's zijn mensen afhandig gemaakt.

Van de 10 miljoen telefoontjes die met iSpoof gepleegd zijn, was 40 procent in de VS en 35 procent in het Verenigd Koninkrijk. De rest van de belletjes werd gedaan in een aantal andere Europese landen en Australië.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden euro's kwijt door 'spoofing': 'Trap er niet in'

De autoriteiten wisten online binnen te dringen bij iSpoof, dat op zijn hoogtepunt 59.000 gebruikers kende. De dienst was sinds december 2020 in de lucht en ruim een half jaar later startte de politie in Londen een onderzoek. Nederland, de Verenigde Staten en Oekraïne hielpen hierbij.

'Best intens'

De Nederlandse politie luisterde de dienst drie maanden lang af. Agenten konden zo horen wat de criminelen zeiden tijdens veelal intense gesprekken met potentiële slachtoffers. Twee mannen van 19 en 22 jaar oud begin november in Almere aangehouden in verband met het onderzoek, bevestigt de politie na berichtgeving van de NOS en NRC.

Vandaag is een derde Nederlandse verdachte aangehouden, zegt een politiewoordvoerder tegen RTL Nieuws. Ook dat was iemand die iSpoof gebruikte. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten, mogelijk tientallen personen.

Een Nederlandse rechercheur vertelt aan NRC dat drie maanden meeluisteren voldoende was. De politie wilde daarna dat de oplichting snel zou stoppen. "Het is best intens, als je hoort hoeveel leed mensen aangedaan wordt", zegt de rechercheur over het meeluisteren met de gesprekken.  

"Wat mij betreft gaan we tot het gaatje. We hebben nu een inkijkje in zo’n server, dat is voor ons een mooie kans om ze allemaal op te rollen", vervolgt de rechercheur. 

Politie
Lees ook:
Politie verkocht cryptotelefoons aan criminelen en kon meelezen: honderden arrestaties

Hoofdverdachte is Teejai Fletcher, naar verluidt het brein achter iSpoof. Hij zou volgens de politie een uitbundige levensstijl erop nahouden en werd eerder deze maand in Londen gearresteerd.

Anonimiteit 'valse belofte'

De politie verspreidt vanaf vandaag een advertentie via onder andere Telegram om oplichters te waarschuwen: diensten zoals deze beweren anonimiteit te waarborgen, maar doen dat niet altijd.

Unieke
Lees ook:
Unieke actie: politie bevrijdt gegijzelde computers dankzij truc met bitcoin