Ga naar de inhoud
Kraaienpoten op de weg

Politie bij rellen rond intocht Staphorst 'gehinderd door tractoren'

Een politiebusje bij de afrit van de A28 tijdens de intocht van sinterklaas. Beeld © ANP

Bij de uit de hand gelopen sinterklaasintocht zaterdag in Staphorst, waar antizwartepietdemonstranten en waarnemers van Amnesty werden belaagd, is de politie gehinderd door verschillende blokkades.

Dat laat de politie Oost-Nederland in een schriftelijke reactie weten aan de Volkskrant. Er was kritiek op de politie omdat agenten zouden hebben toegekeken bij de afrit van de snelweg A28, terwijl daar auto's op de korrel werden genomen door relschoppers.

Kraaienpoten

Zes agenten die bij de afrit in een busje zaten, zouden direct versterking hebben gevraagd van de Mobiele Eenheid (ME). Maar die zou onderweg 'behoorlijk gehinderd' zijn 'door verschillende blokkades van bijvoorbeeld tractoren', schrijft de politie aan de krant. "Er zijn op één locatie zelfs kraaienpoten aangetroffen."

De politie was zaterdag met meer dan tweehonderd agenten aanwezig in Staphorst. Volgens de politie is dat een forse inzet. "Bij een hoogrisicovoetbalwedstrijd is doorgaans sprake van zo'n 150 agenten."

Politie
Lees ook:
Politie begint onderzoek naar eigen optreden bij ongeregeldheden Staphorst

Naast activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werden ook mensen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International aangevallen. Er lopen meerdere onderzoeken, onder meer van het Openbaar Ministerie. De gemeente heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd, en de politie zei eerder al haar eigen optreden kritisch te onderzoeken.

Angstige momenten

Of de inzet van de politie 'te weinig was of dat andere omstandigheden meespeelden, zijn vragen die we nu nog niet kunnen beantwoorden', aldus de woordvoerder. "Vaststaat dat enkele demonstranten en de waarnemers van Amnesty angstige momenten hebben moeten doorstaan en ze hebben dan ook absoluut recht op meer duidelijkheid over ons optreden bij het aangekondigde protest van KOZP."

Verschillende auto's werden zaterdag bij de afrit op de A28 tegengehouden door een groep relschoppers:

Lekke band, eieren, vuurwerk: KOZP-demonstranten opgewacht in Staphorst

00:28