Ga naar de inhoud
'Ongelooflijk'

Kunstenaar staakt expositie gemeentehuis Purmerend na kritiek op borsten

Een paar van de door Jeroen Hermkens geportretteerde 'Beemstervrouwen'. Beeld © Jeroen Hermkens

Kunstenaar Jeroen Hermkens haalt vrijdag zijn expositie weg uit het gemeentehuis in Purmerend nadat daar kritiek is binnengekomen omdat op een deel van de werken borsten te zien zijn. Bezoekers zouden dat aanstootgevend vinden. De gemeente wil een deel van de werken verwijderen, maar Hermkens vindt dat absurd en haalt ze nu allemaal weg. "Ongelooflijk", zegt hij.

De Utrechtse beeldend kunstenaar heeft de werken gemaakt vanwege de gemeentelijke fusie tussen Purmerend en de Beemster. Eerder dit jaar waren ze al op een speciale tentoonstelling te zien, 'Ode aan de Beemstervrouw'.

'Verpreutsing en vertrutting'

Op de werken – veertien litho's en vier tekeningen – zijn 'trotse vrouwen uit de Beemster' afgebeeld. De borsten die op een deel van de werken te zien zijn, schoten bezoekers van het gemeentehuis kennelijk in het verkeerde keelgat.

Hermkens schrijft de kritiek toe aan 'politieke correctheid die ver is doorgeslagen' en heeft geen goed woord over voor 'de verpreutsing en de vertrutting'. "Ik heb ook geen idee uit welke hoek de klachten afkomstig zijn. Er is geen contact met mij gezocht, ik moest het horen via een tussenpersoon."

De expositie was sinds 7 november in het gemeentehuis te zien. Het werk van Hermkens zou er tot 10 december hangen. Van de gemeente hoefde niet alles weg, zegt de kunstenaar. "Daar wilden ze een keuze maken over wat dan zogenaamd aanstootgevend zou zijn of niet. Volstrekt arbitrair natuurlijk."

'Brave' portretten

Dat gaat de kunstenaar te ver. "Aan de andere kant vind ik het ook nog wel komisch, want voor mijn doen zijn het heel sobere, rustige, bijna brave portretten van vrouwen. Ja, er zijn borsten op te zien, maar meer ook niet."

Hermkens heeft nu dus besloten alle werken weg te halen. Dat gaat vrijdagmiddag om 1 uur gebeuren. "Eerst zou ik er niet bij zijn. Maar ik heb nu toch besloten het zelf te gaan doen. Het is mijn werk, ik hou ervan."