Ga naar de inhoud
Wolvensoap

Wel of niet met paintball op wolf schieten? Daar buigt de rechter zich vandaag over

Een wolf op de Veluwe. Beeld © ANP

Mag er met paintballgeweren op de wolf geschoten worden? Over die vraag buigt de rechtbank in Utrecht zich vanmiddag. Als het aan de dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming ligt, worden de verfballetjes niet gebruikt om de dieren te verjagen. Maar de provincie Gelderland wil voorkomen dat de wolf te vertrouwd raakt met mensen.

De wolven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe zorgen de afgelopen weken telkens weer voor media-aandacht. Begin deze maand kwam de provincie Gelderland samen met de directie van het park met het plan om de roofdieren met paintballgeweren te laten beschieten.

Tamme wolf

De provincie voorziet namelijk problemen met een wolf die leeft in het natuurgebied en meermalen dicht bij mensen in de buurt kwam. Het dier leek niet bang voor mensen en juist dat is gevaarlijk, zeggen natuurbeschermers. Van nature hoort een wolf mensen te mijden. Als een wolf mensen opzoekt, is de kans op incidenten groter.

Wolvensoap
Lees ook:
Wolvensoap krijgt nieuwe wending: provincie wil schieten met paintballgeweer

De provincie stuurde handhavers al op pad met paintballgeweren, maar daar kwam vorige week een einde aan door de aanklacht van de Faunabescherming. De dierenrechtenorganisatie vindt paintballen een verkeerde methode.

'Wettelijk verboden'

Het verstoren van de zwaar beschermde wolf zou wettelijk verboden zijn, stelt de Faunabescherming. Het dier zou gewond kunnen raken of zelfs doodgeschoten kunnen worden, wat streng verboden is. Afsluiten van het deel van het park waar de wolven leven zou een betere methode zijn.

Vorige week verbood de rechter Gelderland om te gaan schieten op de wolf, in afwachting van de behandeling van het bezwaar van De Faunabescherming. Of de Utrechtse rechter vanmiddag uitspraak doet is onduidelijk.

Bekijk ook: hier is de wolvenfamilie op de Veluwe op camera te zien

00:35
Bijzondere beelden die vorig jaar werden gemaakt van de wolvenfamilie die op de Veluwe gevestigd is.