Ga naar de inhoud
Gebrek aan bewijs

Vrijspraak voor verdachte van dumpen 24 chihuahua's in Geldermalsen

Medewerkers van de dierenambulance schoten de dieren te hulp. Beeld © Opsporing Verzocht / YouTube

Een 51-jarige man uit Tiel is vandaag vrijgesproken van de mishandeling van 24 hondjes. Begin dit jaar werden de chihuahua's vastgebonden aan een paal en zonder eten en drinken achtergelaten in Geldermalsen. De hobbyfokker beweert dat hij de hondjes al jaren eerder verkocht had.

De 24 chihuahua's werden op een koude zondagmorgen in januari van dit jaar ernstig verwaarloosd door een voorbijganger gevonden. Ze waren met touw zo strak aan een hek vastgebonden dat sommige van de hondjes dreigden te stikken. De dieren waren slecht verzorgd, hadden kale plekken, klitten en rotte tanden.

DNA op touw

Medewerkers van de dierenambulance vingen de beestjes op in het dierenasiel van Tiel, dat veel kosten maakte om de dieren weer enigszins gezond te krijgen.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak. Mede dankzij enkele tips kwam de politie uiteindelijk via de chip in een deel van de dieren bij de man uit Geldermalsen terecht. Op een van de touwtjes waarmee de honden waren vastgebonden, werd op drie plekken DNA van de fokker gevonden.

De verdachte, die arbeidsongeschikt is, fokt honden als hobby. Voor de rechtbank in Arnhem verklaarde hij vandaag dat hij de hondjes al ruim drie jaar eerder had verkocht. Van de koper wist hij alleen nog dat die 'Marco' heette en uit Houten kwam. Een rekening van de verkoop voor 2500 euro voor de hondjes had hij niet. Op de achtergebleven touwtjes zat geen DNA van andere mensen.

De officier van justitie was daarom overtuigd van de schuld van de hobbyfokker. Zij eiste een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Maar de rechter oordeelde dat er onvoldoende bewijs is dat de man nog steeds eigenaar van de honden was. Daarom werd de verdachte vrijgesproken.

24
Lees ook:
24 chihuahua's gedumpt: asiel platgebeld door mensen die willen helpen