Ga naar de inhoud
10 procent minder opnames

Coronabesmettingen blijven afnemen, thermometer naar laagste niveau

Een locatie voor vaccinaties in Dordrecht. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Het aantal besmettingen met corona blijft afnemen: voor de zesde week op rij dalen de cijfers. Het RIVM zet daarom de zogeheten coronathermometer terug naar stand 1, het laagste niveau, wat betekent dat de druk op het zorgstelsel en de samenleving 'beperkt' is.

Het verlagen van de coronathermometer heeft in de praktijk geen gevolgen, omdat op dit moment geen beperkingen gelden. Het RIVM adviseert mensen wel nog steeds om de handen goed te wassen en thuis te blijven bij klachten.

Laagste sinds juni vorig jaar

De coronathermometer is in september ingevoerd. Die thermometer telt vier standen: laag, verhoogd, hoog en zeer hoog. Op 11 oktober, zes weken geleden, ging het alarmniveau voor het eerst een stapje omhoog, van laag naar verhoogd. Dat gebeurde omdat het aantal besmettingen toen snel opliep en omdat kwetsbare groepen extra risico liepen.

Twee weken geleden hield het RIVM de thermometer op 'verhoogd' door de opkomst van een nieuwe subvariant van het virus.

Het RIVM registreerde in de afgelopen week 5417 positieve tests. Dat is het laagste aantal sinds eind juni vorig jaar. Vorige week meldde het instituut 6077 bevestigde besmettingen. Het aantal gevallen daalde in een week tijd dus met ruim 10 procent.

Na
Lees ook:
Na maanden weer coronadoden in China, steden deels in lockdown

Doordat het aantal positieve tests daalt, zijn er ook minder mensen die vanwege hun coronaklachten in een ziekenhuis worden opgenomen. In de afgelopen week belandden 254 mensen in een ziekenhuis als gevolg van hun besmetting, het laagste aantal sinds begin september, elf weken geleden. In een week tijd daalde het aantal opnames met ruim een kwart.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu baseert zich bij de cijfers op meldingen van de GGD, Infectieradar en metingen in het rioolwater. Het aantal mensen dat zich bij een GGD-locatie liet testen, nam met 10 procent af.

Opkomst BQ.1 en XBB

In verpleeghuizen namen de besmetting lichtjes af: min 1 procent. Op de intensive care-afdelingen was de daling sterker: er waren 18 ic-opnames, tegen 22 een week geleden, Dat is een daling van 18 procent.

Volgens het RIVM zijn twee versies van de omikronvariant in opkomst. Zij hebben de wetenschappelijke namen BQ.1 en XBB. De eerste daarvan kan binnenkort dominant worden. De versies zijn niet ziekmakender dan eerdere varianten, zegt het RIVM.

Bekijk ook: Langdurige klachten door omikron: vijf vragen over post-covid

02:54
Mensen blijken langdurige vermoeidheidsklachten over te kunnen houden aan een besmetting met omikron, zeggen deskundigen. Deze longarts praat je bij in vijf vragen.