Ga naar de inhoud
Spelers- en trainersvrouw

Van Gaal ontspannen op training: 'Tuurlijk mag jij op m'n kamer Truus'

Truus en Louis van Gaal Beeld © ANP

"Mag ik eigenlijk bij jou op de kamer", vraagt Truus aan haar echtgenoot Louis van Gaal zodra de training van het Nederlands elftal is afgelopen. "Daar ga ik wel van uit", lacht de bondscoach. "Als de spelersvrouwen het mogen, mag jij dat ook." De sfeer tijdens en na de uitlooptraining van Oranje is ontspannen.

"Die wissels. Dat heb ik toch maar goed gedaan", zegt Van Gaal tegen een familielid van Frenkie de Jong. De speler staat naast hem en lacht een beetje. "Maar die kans van deze jongen hier", wijzend naar de speler. "Ja, hij dribbelt dan maar door hè. We blijven het zeggen."

"Wij ook", vult het familielid aan. 

Vandaag is het de dag dat spelersvrouwen en andere familieleden tijd krijgen om met de spelers bij te kletsen. "En er gebeuren echt ook wel andere dingen", zegt Wesley Sneijder die naar de training kijkt met een knipoog. Hij kan het weten want hij was er ook twee keer bij als speler. "Seks kan best als het maar niet vlak voor de wedstrijd is."

Depay wordt afgeremd

Voor de spelers met hun geliefden kunnen knuffelen, moet er eerst worden getraind. "Lekker Memphis", schreeuwt Louis van Gaal als Depay op de training een bal hard via de binnenkant van de paal in het doel schiet. Heel even verschijnt er een glimlach op het gezicht van de topscorer van het huidige Oranje. Vervolgens kiest hij met een sprintje weer positie. De spits wil laten zien dat hij fit is.

Depay, pas net hersteld van een hamstringblessure, mocht een half uurtje meedoen tegen Senegal. Louis van Gaal wil hem vrijdag tegen Ecuador een helft laten spelen. Hij wil geen enkel risico nemen met de beste aanvaller in zijn selectie. "Ik denk dat het wel goed is dat hij wordt afgeremd", zegt de moeder van Depay. Ze bekijkt de training vanaf de tribune, net als Truus van Gaal.
 

De reserves van het gewonnen duel met Senegal (2-0) krijgen een applaus als ze veld 6 van de Qatar University betreden. Zij trainen voluit. De basisspelers van de eerste groepswedstrijd krijgen rust. Zij doen alleen een uitlooptraining.

Lekker hoor

Van Gaal zit erbovenop. Zijn stem buldert over het trainingsveld. "De balsnelheid moet omhoog", schreeuwt hij een paar keer en 'lekker hoor', als er bij het afwerken wordt gescoord. Voor de bondscoach is de voorbereiding voor het duel met Ecuador allang begonnen. De wedstrijd tegen Senegal heeft hem wijzer gemaakt. Het zou zo maar kunnen dat hij zijn basisformatie gaat wijzigen.

Aanvaller Vincent Janssen en Steven Bergwijn maakten het de verdedigers van Senegal onvoldoende lastig. Het aanvalsspel van Oranje won aan variatie nadat Depay en Davy Klaassen in het veld waren gekomen. Cody Gakpo vormde toen een aanvalsduo met Depay en Teun Koopmeiners had Steven Berghuis vervangen.

Na de training prijst de bondscoach zijn eigen ingrijpen. Dat maakte volgens hem het verschil. "Heb je dat gezien Truus?", vraagt hij zijn vrouw, maar die lijkt daar niet echt mee bezig.

Wat is slijmen in Engels?

Van Gaal oogt ontspannen. Dat zal te maken hebben met de zege van gisteren. Hij zegt nog maar eens dat het wel beter zal moeten. Een Braziliaanse journalist wil hem een vraag stellen. "Nou dat doen we vandaag niet", zegt hij, maar wat wil je eigenlijk vragen. "Ik maak reportages met de beste coaches van de wereld." Van Gaal onderbreekt hem: "Waarom heb je mij dan nog niet geïnterviewd?" En daarna in het Engels: "I'm not answering your questions because I don't like.... wat is slijmen in het Engels Truus?"

Van Gaal vindt het mooi geweest. Hij roept zijn spelers bij elkaar. "We gaan jongens."