Ga naar de inhoud
Tegen de regels

Schorsing voor verpleegkundige die erfenis patiënte accepteerde

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam heeft een 73-jarige zelfstandig verpleegkundige een halfjaar geschorst wegens het accepteren van een erfenis van een patiënte.

Het aanvaarden van een erfenis van een zogenoemde zorgvrager is in strijd met de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden.

Patiënt kreeg dementie

De verpleegkundige verzorgde de vrouw van 2018 tot 2021 in haar eigen huis, nadat deze was teruggekeerd uit een verpleeghuis waar ze door een val was terechtgekomen. De zorgverleenster kwam twee keer per dag bij de vrouw, die geen familie en amper kennissen had. Ze stak meer uren in het werk, dat ze goed zou hebben gedaan, dan was afgesproken.

In 2019 heeft de patiënte, die het jaar erna met de eerste verschijnselen van dementie te kampen zou krijgen, in haar testament laten opnemen dat de verpleegkundige de helft van haar nalatenschap zou ontvangen.

Zonder toezicht

Maar de beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden stelt dat een verpleegkundige geen giften of geschenken van de zorgvrager of diens sociale netwerk mag aannemen als die meer dan symbolisch zijn.

Groningse
Lees ook
Groningse studenten waken over verwarde patiënten en ontzorgen verpleegkundigen

"De gezondheidszorg/thuiszorg in Nederland is, zeker nu patiënten en ouderen steeds langer thuis wonen, zo ingericht dat zorgverleners vaak zonder (direct) toezicht bij patiënten thuis werken. Dit kan alleen als de zorgverleners volstrekt onkreukbaar zijn en patiënten hierop kunnen vertrouwen. Een voorval als dit ondermijnt dit vertrouwen", meldt het tuchtcollege.

Niet goed meegewerkt

Het college verwijt de verpleegkundige, tegen wie in haar lange loopbaan nooit eerder een klacht is ingediend, ook dat deze 'er geen blijk van heeft gegeven te reflecteren'.

Ook werkte ze niet goed mee aan het onderzoek. De erfeniskwestie op zich is nog niet afgewikkeld.

Samen
Lees ook
Samen overleden op huwelijksreis, maar nabestaanden bruidegom krijgen volledige erfenis