Ga naar de inhoud
Misleidende voedselproducten

Cornflakes, ijsthee en salade dingen mee naar Gouden Windei

Boodschappen doen bij de Jumbo Beeld © ANP

IJsthee die goed zou zijn voor je immuunsysteem van Jumbo, oma's ambachtelijke aardappel-scharrelei-salade van Dirk en Dekamarkt, en cornflakes van Kellogg's zijn door de organisatie foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei, de titel van meest misleidende voedselproduct van het jaar.

Met de jaarlijkse wedstrijd wil de organisatie aandacht vragen voor misleidende verpakkingen en etiketten die voedselfabrikanten te vaak zouden gebruiken om hun producten te verkopen.

Dit zijn volgens foodwatch de meest misleidende voedselproducten van 2022:

Jumbo Ice Tea

De verschillende soorten Jumbo Ice Tea, met namen als Inner Beauty, Good Energy en Feel Immune, zouden goed zijn voor je huid, haren, nagels en immuunsysteem. De ijsthee zou vooral water zijn met toegevoegde vitamines en te veel suiker, en dat is volgens foodwatch nergens goed voor.

Salade Oma’s Aardappel-Scharrelei

De Pure Ambacht Ambachtelijke Salade Oma’s Aardappel-Scharrelei van Dirk en Dekamarkt suggereert een ambachtelijke salade, maar in werkelijkheid is het een sterk bewerkt voedingsmiddel, aldus foodwatch. "Vol met industriële ingrediënten, zoals conserveermiddelen en zoetstoffen."

Kellogg's cornflakes

Ook de All-Bran Fruit'n Fibre-cornflakes van Kellogg's is genomineerd. Er is weliswaar niks mis met de ingrediënten van de cornflakes, maar de inhoud van het pak is met een kwart verkleind, terwijl de schapprijs slechts licht gedaald is. Qua uiterlijk en afmetingen aan de voorkant zie het pak cornflakes er nog hetzelfde uit, maar 'de prijs per kilo is in verhouding flink gestegen', meldt foodwatch.

Frambozendrankje
Lees ook
Frambozendrankje met 1 procent framboos: Healthy People wint Gouden Windei

Vorig jaar ging het Gouden Windei naar de groentesnoepjes van Nicolette van Dam. De snoepjes zouden misleidend zijn, omdat er evenveel suiker in zat als in sommige andere snoepwaar.

Vanaf vandaag kan het publiek een maand lang stemmen via www.goudenwindei.nl.

Gouden
Lees ook
Gouden Windei voor misleidend 'groentesnoep' van Nicolette van Dam