Ga naar de inhoud
Plan van de VVD

Minister gaat onderzoeken of statushouder meteen baan kan krijgen

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voelt er wel wat voor om statushouders naast een huis ook meteen een baan te geven. Ze steunt het plan dat de VVD gisterochtend presenteerde en gaat onderzoeken of het mogelijk is.

De VVD stelde gisteren voor om statushouders een zogenaamde 'startbaan' aan te bieden. Dat moet voorkomen dat mensen die hier al jaren zijn, nog altijd zonder werk zitten. "Werk is nou eenmaal een fantastische manier om mee te doen in de samenleving", zei VVD-Kamerlid Thierry Aartsen over het voorstel.

Al werkende de taal leren

Minister Van Gennip heeft gisteren laten weten dat ze bereid is om met gemeenten in gesprek te gaan over deze startbanen.

VVD:
Lees ook:
VVD: geef statushouders naast huis ook meteen baan

Volgens haar is gebleken dat het huidige beleid van het kabinet waarin staat dat statushouders al werkende de Nederlandse taal moeten leren, niet werkt. Daarom is ze bereid om 'alles te kunnen proberen om statushouders aan het werk kunnen krijgen'.

Diploma's die aansluiten

Het voorstel van de VVD krijgt steun van GroenLinks en D66. Toch plaatsen beide partijen ook kanttekeningen. Zo vindt GroenLinkser Senna Maatoug dat in enkele gevallen participeren beter werkt als statushouders vanuit de bijstand kunnen werken.

161
Lees ook:
161 gemeenten lopen fors achter met huisvesting van statushouders

D66'er Anne-Marijke Podt vindt het belangrijk dat nieuwkomers in Nederland ook de kans moeten krijgen om een baan te vinden die aansluit bij hun diploma's uit het land van herkomst. Ook moeten statushouders volgens haar de mogelijkheid krijgen om door te studeren 'zodat ze in de sectoren kunnen instromen die wij heel erg hard nodig hebben'.

Sanctie bij weigeren

Aartsen wil dat niet een uitkering maar een startbaan aan statushouders worden aangeboden als ze in een gemeente komen te wonen. "Als entree op de arbeidsmarkt zodat ze ook direct mee kunnen doen in de samenleving." Daarmee kan het personeelstekort in veel sectoren volgens Aartsen ook aangepakt worden.

Als statushouders zo'n startbaan weigeren, dan is het wat de VVD betreft aan gemeenten om een passende sanctie op te leggen.

Eind mei zei woonminister Hugo de Jonge dat statushouders vaker versneld een huis moeten krijgen, zoals te zien is in deze video:

De Jonge: 'Statushouders moeten vaker voorrang krijgen bij huurhuizen'

01:53
Indien nodig gaan statushouders boven andere groepen met voorrang, zei woonminister De Jonge.