Ga naar de inhoud
Raad voor de Journalistiek

NRC krijgt veeg uit de pan om berichtgeving over boek Anne Frank: 'Onzorgvuldig'

De redactie van NRC in Amsterdam, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Alexander Schippers

NRC is door de Raad voor de Journalistiek op de vingers getikt over de eerste berichtgeving over het omstreden boek Het verraad van Anne Frank. Volgens de raad heeft de krant onzorgvuldig gehandeld door 'onvoldoende afstand' in acht te nemen tot de conclusie van het boek.

Bij de raad was een klacht ingediend door twee nabestaanden van de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Die wordt in het boek aangewezen als de waarschijnlijke verrader van de familie Frank, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken in Amsterdam.

Flinterdun bewijs

Volgens deskundigen is het bewijs daarvoor echter flinterdun. De Nederlandse uitgever besloot daarom het boek uit de handel te halen.

Experts
Lees ook:
Experts kritisch over onderzoek naar vermeende verrader van Anne Frank

Voordat het boek in januari gepubliceerd werd, mochten NRC en een aantal andere media het al inzien, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo mochten ze geen onafhankelijke experts raadplegen voordat het embargo afliep.

De betreffende media werden vervolgens bekritiseerd omdat ze de bevindingen uit het boek te stellig zouden hebben gebracht. Op basis van het artikel van NRC schreef ook RTL Nieuws begin dit jaar over het boek. 

'Onmiskenbaar grote gevoeligheid'

Daar sluit de Raad voor de Journalistiek zich bij aan. "Gelet op de onmiskenbaar grote gevoeligheid van de kwestie had NRC terughoudender daarover behoren te berichten, bijvoorbeeld door een kritischer benadering van het onderzoek", oordeelde de raad vorige week.

Uitgever
Lees ook:
Uitgever haalt omstreden boek over verraad Anne Frank uit handel

"Door dit na te laten en over de zaak te berichten zoals is gedaan, heeft NRC journalistiek onzorgvuldig gehandeld. Dat in vervolgpublicaties kritisch is gereflecteerd op de eigen presentatie van het nieuws en meer genuanceerd over de kwestie is bericht, doet daaraan niet af."

'Te weinig distantie'

Hoofdredacteur René Moerland zegt in de krant als reactie gevoelig te zijn 'voor de conclusie van de raad dat NRC te weinig distantie heeft gehouden in bepaalde onderdelen van ons eerste artikel over dit boek'. "Die distantie was voor ons belangrijk en moet in elk opzicht duidelijk zijn. Dat is hier onvoldoende gelukt, zowel in sommige bewoordingen als in presentatie", vervolgt hij. 

De onlineversie van het gewraakte NRC-artikel is nu voorzien van een samenvatting van het oordeel van de raad. Ook zal NRC het oordeel samengevat weergeven in de papieren krant van morgen, zoals de raad heeft aanbevolen.

'Tunnelvisie'
Lees ook:
'Tunnelvisie' leidde tot claim dat Joodse notaris Anne Frank verraadde

De nabestaanden van Van den Bergh hopen volgens NRC dat ook de andere media die als eerste over Het verraad van Anne Frank schreven zich het oordeel zullen aantrekken.