Ga naar de inhoud
Rond intocht Sinterklaas

Politie begint onderzoek naar eigen optreden bij ongeregeldheden Staphorst

Een van de auto's die werd tegengehouden en bekogeld. Beeld © Harm Meter

De politie begint een onderzoek naar het eigen handelen rondom het geweld en de bedreigingen tegen demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). In een verklaring laat de politie weten het te betreuren dat de demonstratie van de actiegroep niet kon doorgaan. Door middel van het onderzoek wil de politie nagaan of ze daarbij zelf juist heeft gehandeld.

Zaterdag werden demonstranten van KOZP en waarnemers van Amnesty International aangevallen door een groep relschoppers bij de afrit van de snelweg A28. Verschillende auto's werden bekogeld met eieren, er werd vuurwerk afgestoken en er zou een band zijn lek gestoken. 

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, maar de politie laat weten dat het strafrechtelijk onderzoek in volle gang is. Daarnaast kijkt de politie ook naar het eigen handelen. "Dat het ondanks de voorbereidingen niet gelukt is ernstige bedreigingen en ongeregeldheden te voorkomen, betreuren we enorm. Daarom wordt op dit moment bekeken hoe de politie zich heeft voorbereid en hoe we op de dag zelf hebben gehandeld."

Demonstreren is grondrecht

"Het recht op demonstreren is een grondrecht", laat de politie weten. "Dat door de ongeregeldheden de situatie dusdanig onveilig was dat de demonstratie moest worden afgelast, is ernstig."

KOZP-demonstranten
Lees ook:
KOZP-demonstranten vastgezet op snelweg door tegendemonstranten, politie grijpt in

Volgens de politie is veel geweld gebruikt door de relschoppers. "Er zijn diverse strafbare feiten gepleegd, zoals het vernielen van andermans eigendommen, diefstal, en er is onder andere aangifte gedaan van bedreiging. Ook het verhinderen van een toegestane demonstratie is een strafbaar feit."

Bedreiging en vernieling

Amnesty International, als waarnemer aanwezig bij het evenement, heeft aangifte gedaan van bedreiging en vernieling bij de sinterklaasintocht. De auto met daarin de waarnemers werd belaagd door de relschoppers. De mensenrechtenorganisatie pleit voor een grondige evaluatie van het overheidsoptreden in Staphorst.

Verschillende auto's werden zaterdag bij de afrit op de A28 tegengehouden door een groep relschoppers:

Lekke band, eieren, vuurwerk: KOZP-demonstranten opgewacht in Staphorst

00:28
Volgens de politie was er sprake van het vernielen van andermans eigendommen, diefstal van goederen en er is onder andere aangifte gedaan van bedreiging.

KOZP is 'boos en teleurgesteld' over de houding van de gemeente Staphorst. Mensen die aangevallen zijn door de relschoppers doen aangifte en KOZP overweegt ook aangifte te doen. Ook dringt de organisatie aan op een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van de gemeente en politie.

"Wanneer demonstreren onmogelijk gemaakt wordt, moet een burgemeester pal voor de rechten van de demonstranten gaan staan. We wachten op de dag dat een burgemeester, als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, een intocht afzegt in plaats van een demonstratie", schrijft KOZP-leider Jerry Afriyie in een verklaring.

Ook gemeente Staphorst stelt onderzoek in

De gemeente Staphorst heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar het handelen van de gemeente rond de bedreigingen en het geweld van zaterdag. Burgemeester Jan ten Kate zegt de agressie rond de sinterklaasintocht te veroordelen. "De beelden, waaronder die van medewerkers van Amnesty International die werden belaagd, hebben diepe indruk op mij gemaakt", zegt de burgemeester.

"Demonstreren is een grondrecht. Ondanks alle voorbereidingen heb ik, voor de veiligheid van de demonstranten en kinderen op het Marktplein de demonstratie op het laatste moment moeten afgelasten. Het onafhankelijke onderzoek moet antwoord geven op de vragen die er zijn."