Ga naar de inhoud
Coronagerelateerde tweets

OM eist taakstraf en voorwaardelijke cel tegen Willem Engel voor opruiing

Willem Engel in de rechtbank van Rotterdam. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een taakstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen Willem Engel voor opruiing. De voorman van actiegroep Viruswaarheid stond vandaag voor de rechter in Rotterdam voor een aantal opruiende coronagerelateerde tweets die met zijn account werden gestuurd tussen juni 2020 en december 2021.

Engel plaatste onder meer een bericht op Twitter waarin hij demonstranten vorig jaar juni opriep om toch naar een verboden demonstratie op het Malieveld te komen.

Ook deelde Engel een telefoonnummer van een zorgcentrum in Goirle, wat leidde tot dagenlange scheldpartijen tegen telefonisten en zelfs doodsbedreigingen.

"Ik ben echt verbaasd, dat ik me hiertegen moet verweren", zei de 45-jarige Willem Engel vandaag in de rechtbank. "Het is evident geen opruiing, het is een politieke zaak", verweerde de actievoerder zich.

'Binnen de grenzen'

Engel zegt de tweets zorgvuldig en afgewogen te hebben opgesteld. "Daar blink ik in uit. Daarom is het zo bijzonder dat ik hier zit."

Een juridische werkgroep hielp Engel bij de uitingen op sociale media. "We hebben altijd nagedacht dat we binnen de grenzen bleven. De grens hebben we nooit opgezocht. We zijn ver weggebleven bij opruiing."

Rechtszaak
Lees ook:
Rechtszaak tegen Willem Engel van start: 'Het OM denkt een goede kans te maken'

"Verdachte zoekt de grenzen op, schuurt er tegenaan en gaat er in de visie van het OM overheen", zei de officier van justitie. 

De opruiende berichten van Engel zouden bovendien volgens het OM niet bijdragen aan het maatschappelijk debat. "Aan de vrijheid van meningsuiting zitten grenzen. Vrijheid van meningsuiting eindigt waar opruiing begint."

De advocaat van Engel noemt de eis 'buitenproportioneel'.

Aangifte

In november vorig jaar deden 22.581 mensen een gezamenlijke aangifte tegen Engel. Op 16 maart van dit jaar werd de Rotterdammer in zijn woonplaats aangehouden door de politie. Een aantal weken later werd hij in afwachting van zijn proces vrijgelaten.

De rechtbank doet op 16 januari uitspraak, omdat Engel vanaf komend weekend tot begin januari op vakantie is en hij graag bij de uitspraak aanwezig is.