Ga naar de inhoud
'Mijn levenswerk wankelt'

Matthijs van Nieuwkerk breekt met BNNVARA en legt werk neer

Beeld © ANP

Matthijs van Nieuwkerk stopt per direct bij BNNVARA. De 62-jarige presentator 'verbreekt de banden' met de omroep en legt zijn werk voorlopig neer, laat hij weten aan het ANP. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid maakt een verdere samenwerking onmogelijk."

"Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt", aldus Van Nieuwkerk.

Extreme woede-uitbarstingen

De presentator is in opspraak nadat de Volkskrant vrijdagavond een uitgebreid onderzoek had gepubliceerd naar de werkcultuur achter de schermen van De Wereld Draait Door. Het ging volgens tientallen medewerkers in de Volkskrant om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'.

Van Nieuwkerk, lange tijd de meest beeldbepalende en bestbetaalde presentator van de publieke omroep, gebruikt de komende periode 'om tot bezinning te komen'. "Daarna hoop ik weer van me te laten horen."

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek Volkskrant: angstcultuur bij DWDD door woede Matthijs van Nieuwkerk

NTR besloot zaterdag de opnames van de Top 2000 Quiz te staken naar aanleiding van het Volkskrant-artikel. Over het vervolg hiervan is nog niks bekend.