Ga naar de inhoud
'Zwarte kant van WK'

Honderden mensen herdenken stadiondoden Qatar in Domkerk

Kerkgangers komen samen tijdens een herdenkingsdienst in de Domkerk vlak voor de openingsceremonie van het WK in Qatar. Beeld © ANP

Terwijl duizenden kilometers verderop het WK voetbal feestelijk werd geopend, stond een volle kerk in Utrecht vanmiddag stil bij de arbeiders die omkwamen bij de bouw van de stadions in Qatar. Ruim vijfhonderd mensen kwamen samen in de Domkerk.

Bij de bouw van de stadions in Qatar kwamen veel arbeidsmigranten om het leven. "Het WK kan niet van start gaan zonder stil te staan bij deze mensen", vindt Micha Nederland, een van de organisatoren van de herdenkingsdienst.

Uit de anonimiteit

Harmen Niemeijer van Micha Nederland zei eerder met de dienst de uitgebuite mensen een gezicht te willen geven en uit de anonimiteit te willen halen.

"De afgelopen weken ging het publieke debat doorgaans over de kabinetsafvaardiging die al dan niet naar het WK zou gaan. Het gesprek werd hierdoor heel politiek. Met deze herdenkingsdienst willen wij juist stilstaan bij de mensen om wie het gaat."

De organisatoren riepen ook andere kerken op om aandacht te besteden aan wat zij 'de zwarte kant van het WK' noemen. Vooraf hadden 250 mensen zich aangemeld voor de dienst, maar er werd al rekening gehouden met een hogere opkomst.

Olaf Koens, correspondent voor RTL Nieuws in het Midden-Oosten, sprak met een Afrikaanse gastarbeider die meebouwde aan de stadions. Hij vertelt over de erbarmelijke omstandigheden die er waren:

Afrikaanse gastarbeider Qatar: 'Ik heb mensen zien sterven'

02:30
'Ik heb mensen zien sterven', vertelt de Afrikaanse gastarbeider over de erbarmelijke omstandigheden in Qatar.
'Het
Lees ook:
'Het WK is begonnen, maar wij zijn hier niet om te feesten'